BiH: Dodik iskoristio Vučićevu posetu da izrazi separatističke ideje

BiH: Dodik iskoristio Vučićevu posetu da izrazi separatističke ideje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u četvrtak u prvu posetu Banja Luci, od kada je zauzeo predsedničku funkciju. Kao dobar gost doneo je gomilu vrednih poklona: na račun Vlade Srpske danas je deponovano 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Mrkonjić Gradu i Šipovu, kao novac za duhovni centar u Petrovcu koji će biti izgrađen zajedno sa Republikom Srpskom. Pored toga, Srbija je sinoć poslala 10.000 testova u Republiku Srpsku. Štaviše, Vučić je uručio 15 medicinskih vozila hitne pomoći manje razvijenim opštinama u RS.

Lista nije gotova – Vučić je obećao izgradnju malog aerodroma u kod Trebinja, i izgradnju dela autoceste koja bi u budućnosti spajala Banja Luku i Beograd.

Tokom posete, koja je obuhvatala nekoliko tačaka u Banja Luci, dato je puno izjava. Vučić je izjavio da Republika Srpska u svakom pogledu može da računa na pomoć Srbije i da je Srbija “domovina svih Srba”. Ali, naveo je i da “Srbija svojim potpisom garantuje sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a taj potpis je garant RS-a i da Srbija ne ugrožava BiH.”

“Podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali niko nas ne može lišiti prava da podržimo RS i njen opstanak i pomognemo našim ljudima u RS”, rekao je Vučić i precizirao da je Srbija tom BiH entitetu namenila 59,2 miliona evra u protekle tri godine i finansirala projekte u 48 lokalnih zajednica u RS i u lokalnim zajednicama u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i u Brčko distriktu.

Izjavio je i da želi kontakte sa bošnjačkim i hrvatskim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, a ne samo sa Srbima i da je za sve narode najvažnije očuvanje mira.

“Nemam nikakvu vrstu problema i želim što više kontakata. Ponekad razgovaram sa različitim vladinim zvaničnicima u BiH”, rekao je Vučić novinarima u Banjoj Luci i podsetio na sastanak koji je imao sa liderima HDZ-a i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Suprotno Vučićevoj „podršci teritorijalnom integritetu BiH“, njegov domaćin, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik imao je drugačije ideje. Sudbinu Bosne i Hercegovine je povezao s rezultatom pregovora Srbije i Kosova!

Dodik je rekao da su on i predstavnici RS istakli Vučiću da “mora biti jasno da je nemoguće razgovarati o mogućoj secesiji Kosova bez razgovora o statusu RS”.

“Kosovo i Metohija treba da ostanu sastavni deo Srbije kako je predviđeno Rezolucijom 1244, ali ako svet insistira na pregovorima o južnoj srpskoj pokrajini, svi bi trebali znati da onda Republika Srpska ima ista prava. Ako Kosovo ostane u Srbiji, i Republika Srpska ostaje u dejtonskoj BiH”, rekao je Dodik.

Nakon što je Dodik završio govor, od Vučića je zatraženo da prokomentariše ove ideje, ali on nije ništa konkretno rekao.

Kao što se i očekivalo, ova Dodikova izjava stavila je u drugi plan sve druge aspekte posete. Reakcije iz Sarajeva, uglavnom od bošnjačkih političara, bile su oštre i u osnovi su poslale Dodiku poruku da RS mora ostati u BiH “ili uopšte neće postojati”.

Separatističke ideje nisu nešto novo u Dodikovom rečniku, ali ovaj put se čini da nije pravilno odabrao mesto i priliku da ih izrazi. Izjavom da je tražio od Vučića da poveže pitanje separatizma RS sa Kosovom, može da nanese veliku štetu trenutnim pregovorima Srbije i Kosova u Briselu.

Kao i u mnogim drugim slučajevima ranije, očekuje se da bošnjački zvaničnici pozovu međunarodnu zajednicu i njenog predstavnika u BiH Valentina Inzka da reaguje i kazni Dodika. Očekuju se i reakcije raznih ambasada.

Ali, to neće zaustaviti Dodika da izražava ovakve ideje./ibna