BiH: Dodik nastavlja da napada novinare

BiH: Dodik nastavlja da napada novinare

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske i predsedavajući glavne državne institucije Milorad Dodik nastavlja sa vređanjem i targetiranjem novinara, kao što je to činio nekoliko puta u prošlosti.

U poslednjem napadu meta je banjalučka novinarka, politička analitičarka i šefica fondacije Friedrich Ebert, Tanja Topić. Njeni javno objavljeni stavovi često nisu naklonjeni Dodiku i njegovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata, što je izazvalo uvrede na njen račun i na račun njene porodice. Ukratko, Dodik je rekao da je politička analitičarka i novinarka Tanja Topić „dokazani kvisling“ i agent „nemačkih obaveštajnih struktura“.

Prema Udruženju BH novinari, ove izjave predstavljaju uvrede i „mizogini politički i klevetnički pritisak“, te da ugrožavaju bezbednost „jednog od najistaknutijih novinara i analitičara u Bosni i Hercegovini“.

„Ova vrsta pretnje slobodi govora od strane jednog od najviših političkih zvaničnika u zemlji gotovo je bez presedana na lokalnoj političkoj i medijskoj sceni i zahteva brzu reakciju i osudu svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koje rade na zaštiti novinara ‘prava i sloboda medija,’ ‘kaže se u saopštenju za javnost Udruženja BH Novinari.

BH novinari su naglasili da ovo nije prvi put da Dodik pojedine medije, novinare i analitičare naziva “izdajnicima, plaćenicima i neprijateljskim medijima” ili da vređa ili ponižava novinare sa čijim se izveštavanjem ne slaže.

„Neosnovane optužbe, javno ponižavanje, psovke i uvrede, izbacivanje sa konferencija za štampu uobičajeni su način komunikacije Milorada Dodika sa predstavnicima medija u BiH“, navodi Udruženje u saopštenju za štampu.

„Sramotno je i nedopustivo da se predsedavajući Predsedništva države na ovaj način odnosi prema novinarima i medijima, a da ne trpi nikakve posledice zbog javno izrečene klevete!“ dodaje se u saopštenju.

BH novinari kažu da će pružiti punu podršku i pravnu pomoć Topić i insistiraju na tome da Dodik svoje navode dokaže na sudu, „a ako to ne bude mogao, snosiće odgovornost za klevetu u skladu sa zakonom“.

Upravni odbor BH Novinara naglašava činjenicu da su Dodikovu izjavu o Tanji Topić prenijeli brojni mediji u BiH, a da se nisu ni potrudili da nju kontaktiraju i zamole je da prokomentariše te da se na taj način poštuje minimum profesionalnog integriteta u slučaju kada je meta brutalnog verbalnog napada njihova koleginica i sagovornik kojem se gotovo svakodnevno obraćaju o raznim političkim temama i aktuelnim događajima. “Solidarnost unutar medijske zajednice u ovim situacijama imperativ je koji nikada ne smemo zanemariti. Svaka vrsta drugačijeg postupka pokreće prostor za nove političke pritiske na slobodan rad medija i novinara, istraživačko novinarstvo i kritičku analizu postupaka i odluke predstavnika vlasti“ ističu BH novinari.

Prema udruženju, Dodikove izjave o Topićevoj i njenoj porodici, kao i svi njegovi prethodni verbalni napadi na novinare, „zaslužuju, u najmanju ruku, privremeni bojkot medijskog izveštavanja o Dodikovim aktivnostima“.

„BH novinari će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije i diplomatske misije u Bosni i Hercegovini“, zaključuje se u izjavi koju je potpisao Upravni odbor Udruženja novinara BiH.