BiH: Dodik potvrdio da je pozvan da da izjavu o negiranju genocida

BiH: Dodik potvrdio da je pozvan da da izjavu o negiranju genocida

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik potvrdio je u sredu u Mostaru da je pozvan na ispitivanje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u vezi s, kako je rekao, “navodnim negiranjem genocida”.

„Ja sam čovek sa najviše prijava protiv mene. Neki dan su neki došli da provere moju izjavu od prošle godine da školska godina neće početi 28. već 2.. Nekoga je to uvredilo, pa bih sada trebao da dam izjavu o tome. Ljudi iz Tužilaštva došli su danas da me ispitaju o mom navodnom negiranju genocida”, rekao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima Srba u tom gradu.

Poziv dolazi skoro mesec dana nakon što je sada već bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje poricanje genocida. Dodik se oštro usprotivio amandmanima, a Narodna skupština Republike Srpske proglasila je Inckovu odluku ništavom.

Dodao je da se bori jer neki žele strance koji nameću zakone bez obzira na sadržaj ovih zakona, ali da je očigledno da se u BiH neće postići nikakav dogovor u tom smislu.

„Mi, Srbi, nismo sluge i ne želimo strance koji će odlučivati o nama. Ako je on ovde, onda ne može nametati zakone onako kako želi. Naravno, sve se u FBiH svelo na priču o genocidu, ali zapravo se radi o činjenici da neizabrani stranac ne može nametati zakone, čak ni u skladu sa bonskim ovlaštenjima”, rekao je Dodik.

Dodik je snažan protivnik prisustva Kancelarije visokog predstavnika u BiH, koja nadgleda sprovođenje mirovnog procesa u zemlji i Dejtonskim mirovnim sporazumom mu je dodeljena posebna ovlašćenja da nameće zakone i razrešava zvaničnike.

Vezano za novog visokog predstavnika, Christiana Schmidta, Dodik je rekao da ovako imenovani visoki predstavnik odgovara Bošnjacima, ali da takvu osobu Srbi neće prihvatiti.

“Mogli bismo s njim popiti kafu, ali samo kao da je bivši ministar poljoprivrede koji je obećao da će učiniti nešto za BiH, ali to nije učinio”, rekao je Dodik.