BiH: Dodik protiv priznanja nezavisnosti Kosova

BiH: Dodik protiv priznanja nezavisnosti Kosova

Predsedništvo BiH, na sednici u četvrtak, nije usvojilo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova, jer je srpski član Predsedništva Milorad Dodik glasao protiv.

Za ovaj predlog glasali su hrvatski član Predsedništva Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Danas su u Sarajevu održane redovne i dve vanredne sednice Predsedništva, nakon čega se Komšić obratio novinarima.

Potvrdio je da je odbijen njegov predlog da BiH donese odluku o priznanju samoproglašenog Kosova.

Kasnije, na odvojenoj konferenciji za novinare, Dodik je rekao da će ovo pitanje ponovo biti na dnevnom redu Predsedništva BiH, ali da će on to proglasiti pitanjem nacionalnog interesa srpskog naroda. To znači da će poslati zahtev za vanrednu sednicu Narodne skupštine RS, na kojoj će poslanici glasati o priznanju nezavisnosti Kosova. Rezultat je lako predvidljiv, većina će odbiti takvu ideju.

Takođe, nije prihvaćen zahtev srpskog člana Predsedništva da se ambasada BiH iz Tel Aviva preseli u Jerusalim. Očekivano, Dodik je glasao za, ali su ostala dva člana bila protiv.

Kada je riječ o odluci o pristupanju BiH inicijativi Mali Šengen, zatraženo je mišljenje Saveta ministara. Naloženo je da Savet ministara analizira i obavesti Predsedništvo šta bi pridruživanje inicijativi značilo za BiH.

Dodik je tražio i minut ćutanja povodom smrti Momčila Krajišnika, prvog predsednika Narodne skupštine Republike Srpske i bivšeg člana Predsedništva BiH, ali je taj predlog odbijen.