BiH: Dodik se sastao sa grčkom predsednicom Katerinom Sakellaropoulou

BiH: Dodik se sastao sa grčkom predsednicom Katerinom Sakellaropoulou

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je tokom službene posete Grčkoj da su Srbi i Grci najznačajniji narodi na Balkanu koji žele da promovišu i šire mir.

Nakon današnjih sastanaka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakellaropoulou i predsednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom, Dodik je istakao da se tokom sastanaka najviše razgovaralo o Republici Srpskoj.

“Upoznao sam svoje domaćine o položaju Republike Srpske u okviru procesa evropskog pridruživanja BiH, ali i o unutrašnjim problemima funkcionisanja BiH”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je Grčka usmerena ka tome da podrži evropski put BiH, te da je prijateljska zemlja srpskom narodu, sa kojim deli zajedničku istoriju.

“Upravo sam obišao izložbu posvećenu obeležavanju 200 godina od grčkog oslobađanja od Otomanske imperije. Nekoliko godina nakon Srba, Grci su počeli proces nacionalnog oslobađanja. Za očuvanje identiteta grčkog naroda ovde je bila dominantna Grčka pravoslavna crkva, kao što je kod nas Srba to bila Srpska pravoslavna crkva”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, očigledno da je oslobađanje tražilo ogromne žrtve toga vremena.

“Ali, evo danas su Srbi i Grci najznačajniji narodi na Balkanu koji žele da promovišu i šire mir”, rekao je Dodik.

Izložba posvećena ovom istorijskom događaju postavljena je u holu Parlamenta Grčke, a Dodik ju je obišao u pratnji domaćina.

Grčka predsednica je na svom nalogu na Twitteru, nakon sastanka, objavila da je Dodiku rekla da “Grčka podržava evropski put njegove zemlje kao i svih ostalih država Zapadnog Balkana”. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH danas će razgovarati i sa premijerom i ministrom inostranih poslova Grčke.

Dodik će učestvovati danas i sutra na 6. Delfi ekonomskom forumu u Atini.

Ekonomski forum, pod pokroviteljstvom grčkog predsjednika, tradicionalno se održava u gradu Delfi, ali ove godine zbog pandemije virusa korona održava se u Atini.