BiH: Dodik se u Beogradu sastao sa Vučićem

BiH: Dodik se u Beogradu sastao sa Vučićem

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku u Beogradu obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića o planu Stranke Demokratske Akcije da ukine Republiku Srpsku (RS) i udalji Srbiju kao garanta Dejtonskog sporazuma, te da očekuje od Srbije da zaštiti RS zbog čestih pretnji ratom iz Sarajeva.

On je nakon sastanka rekao novinarima da želi da jasno naglasi da RS očekuje podršku Srbije i da je potpuno uveren da ta podrška neće izostati u svakom pogledu.

Dodik je dalje naveo da je upoznao Vučića o činjenici da RS na svaku pojavu negiranja Republike Srpske ili napad na Srbiju iz Sarajeva gleda kao na deo jednog organizovanog plana koji je promovisan putem deklaracije SDA, a to znači da nema Republike Srpske, a time ni srpskog naroda u BiH.

On je naveo da taj plan podrazumeva da se ukine RS i obračuna sa srpskim narodom time što bi znatan broj ljudi, kako oni računaju u Sarajevu, morao da izađe iz RS.

Prema Dodikovim riječima, sama činjenica da je lider SDA Bakir Izetbegović pre dva dana tražio da se ponovo reaktivira tužba za genocid protiv Srbije predstavlja deo napora da “oni drže Srbiju sa strane”.

“Jer, poznato je da oni međusobno razgovaraju i imaju planove, oni imaju u okviru svoje SDA tajnu bezbednosnu komisiju koja se bavi tim pitanjima. Oni računaju da, ukoliko to političkim sredstvima ne može da se uradi, da ne bi prezali ni od oružanog dela rešavanja tog problema”, rekao je Dodik.

Zato, kaže on, često se može čuti da iz Sarajeva uvek dolaze pretnje ratom, bez obzira na sve pozive Srba na mir i političko rešavanje problema.

“Najčešće imamo pozive da neki navodni patrioti, za koje ne znam ni ko su, ni šta su, neće dozvoliti i ako treba da će i ratom braniti neke svoje političke stavove. Svakako, mi ne možemo da to zanemarimo”, rekao je Dodik.

On je rekao da je htio da Vučiću prenese da ne može niko da preduzme nikakvu legitimnu vojnu operaciju u BiH, jer ako se žele angažovati Oružane snage, mora se dobiti odobrenje u Predsedništvu.

“Ali, dok ja tamo sedim, takve odluke nikad neće biti. S druge strane, ako želite da policijom interveništete iz Federacije BiH u Srpskoj, onda imate problem sa odredbom Dejtonskog sporazuma koja kaže da policijske snage jednog entiteta ne mogu da pređu na prostor drugog bez saglasnosti tog entiteta. Što znači da bi to bila čista agresija i da se ništa ne bi moglo preduzimati”, rekao je Dodik.

“Cilj svega što radimo jeste da očuvamo Dejtonski sporazum u izvornom obliku, ali nas u tome onemogućavaju sve ovo vreme, pa i od značajnog dela međunarodne zajednice”, dodao je Dodik.

On kaže da neće prestati da govori o tome da je neprihvatljivo da gotovo identičan problem koji postoji na Kosovu i Metohiji i BiH, koji se tiče unutarnacionalnih odnosa, može da bude rešavan na različite načine, bez obzira što je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao da je stav SAD da se to ne može povezivati.

“Ja sam rekao `ok, možda je to vaš stav, a naš stav je da to treba povezivati, jer ne možete nam objasniti zašto mora da bude različito rešenje za gotovo identične situacije. U kom obliku mislite da to treba da podržimo?”, rekao je Dodik.