BiH: Dodik sprečio usvajanje odluka u Predsedništvu BiH

BiH: Dodik sprečio usvajanje odluka u Predsedništvu BiH

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, došao je na današnju sednicu u Sarajevo ali samo zbog toga da blokira usvajanje svih predloženih odluka.

Dodik je dosledno bio “protiv” tako da je propalo i otvaranje konzulata Rusije u Banja Luci, što je bila jedna od tačaka na sednici Predsedništva BiH. Naravno, ovakvo Dodikovo ponašanje samo je iziritiralo druga dva člana, Šefika Džaferovića i predsedavajućeg Željka Komšića.

“Usvojene su jedino dve informacije gde nije potreban konsenzus i gde je moguće većinskim glasanjem doneti odluku. Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsedništva BiH. Nismo završili proces imenovanja ambasadora, davanje agremana ambasadorima koje su druge države imenovale u BiH. To znači da je ugrožena nadležnost Predsjedništva BiH,” rekao je Džaferović novinarima nakon sastanka.

Kako je rekao, očekuje da međunarodna zajednica preduzme određene aktivnosti, pre svih visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kako bi se ova situacija razrešila, i kako bi BiH normalno funkcionisala. Džaferović smatra da bi međunarodna zajednica trebala da razmatra i smenu Milorada Dodika, ukoliko nastavi da blokira rad Predsedništva.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da učestovanje u radu nisu blokade, kako to tvrdi Šefik Džaferović, te da je njegovo ponašanje u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske te je moguće na ovaj način kako on to i radi.

“U Narodnoj skupštini Srpske rekli su da nema odlučivanja dok se ne obavi dijalog koji stalno predlažemo u želji da postavimo sva otvorena pitanja u BiH na dnevni red i pokušavamo dogovoriti i rešiti pitanja nametnutog zakona (o kažnjavanju negiranja genocida) koji smatramo da je neodrživ i taj zakon je ukinut na prostoru Republike Srpske”, naveo je Dodik.

On je napomenuo da se RS ozbiljno sprema da operativno provede takav nalog.

“Ukoliko situacije ostane ovakva i ne bude dogovora kako rešiti pitanje nametnutog zakona, neuvažavanja institucija u Republici Srpskoj i rešiti pitanje izmišljenog visokog predstavnika u BiH ostaćemo u ovom kapacitetu u kojem jesmo, a to znači da će to otići na sednicu Narodne skupštine da se odredi po tim pitanjima”, naveo je Dodik.