BiH: Dodik u Tužilaštvu BiH saslušan u vezi s ukrajinskom ikonom

BiH: Dodik u Tužilaštvu BiH saslušan u vezi s ukrajinskom ikonom

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvan je u Tužilaštvo BiH da dadne izjavu u vezi sa slučajem 300 godina stare ikone koju je u decembru 2020. godine poklonio ruskom ministru spoljnih poslova koji je boravio u dvodnevnoj poseti Sarajevu, saopštilo je u četvrtak Tužilaštvo.

„U vezi sa nekoliko medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu, u vezi sa slučajem poznatim kao „Ikona“. Trenutno ne možemo davati više informacija ili detalja”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Slučaj se odnosi na ikonu Svetog Nikole sa pečatom na poleđini koji potvrđuje da je iz Luganska. Dodik je ikonu poklonio Lavrovu, ali čim su informacije došle do medija pojavili su se navodi o ukradenom ukrajinskom nacionalnom blagu.

Zbog afere „Ikona“, ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj Vasil Kirilih nedavno je posetio Sarajevo, gde se sastao sa ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Tražio je da se sporni slučaj izuzme, da se ukrajinskim stručnjacima koji će zajedno sa domaćim stručnjacima utvrditi sve okolnosti u vezi sa ikonom dozvoli dolazak u zemlju.

Ambasador je ponovio da Ukrajina nikada nije dozvolila izvoz ikone iz zemlje, jer predmet predstavlja kulturnu vrednost od državnog značaja.

I dalje je nejasno kako je sporna ikona stigla u BiH i kako je došla u posed Milorada Dodika. U prvim reakcijama Dodik je rekao da je to “vlasništvo jedne porodice koja ikonu ima legalno i želi da je preda Lavrovu”. Kasnije nije insistirao na toj teoriji, ali je već nekoliko puta ponovio da Interpol nema ikonu u svojoj bazi podataka kao ukradenu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je ikonu nazad dok se ne objasni njeno poreklo.

Milorad Dodik je takođe ranije rekao da je ikona Svetog Nikole na bezbednom, u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu, odnosno u zgradi Vlade Republike Srpske (RS).