BiH: Država će imati problema sa migrantima dok ne zatvori granicu sa Srbijom, rekao je Ujić

BiH: Država će imati problema sa migrantima dok ne zatvori granicu sa Srbijom, rekao je Ujić

Vlasti na severoistoku Bosne i Hercegovine rasporedile su policajce duž glavnog tranzitnog autoputa kako bi sprečili migrante da uđu na njihovu teritoriju. Migranti su praktično zarobljeni, jer ih susedni regioni sprečavaju da se vrate.

Kako je infomigrants.net preneo, lokalne vlasti u Krajini (Unsko-sanski kanton u Federaciji BiH), na severozapadu BiH, počele su provoditi odluku o zabrani svih novih dolazaka migranata i postavile blokade puta kako bi sprečile migrante koie se kreću ka zapadnoj Evropi da uđu na njihovu teritoriju. Vlasti tvrde da snose teret trenutne migracije i da im ostali delovi zemlje ne pomažu.

Raspoređivanje policije i naredba da se odvrate svi migranti s kojima se susreću očigledno je kršenje BiH zakona o ljudskim pravima i imigraciji, prenosi AP.

Blokade puteva postavljene su na glavnom autoputu koji povezuje Krajinu sa ostatkom zemlje. Policija u susednim administrativnim regionima BiH, zauzvrat, počela je da sprečava migrante da se vraćaju nazad, prenosi AP.

Ali Razah, pakistanski migrant, jedan je od stotina zarobljenih u sredini. On je za AP rekao da su razne policijske jedinice blokirale njega i druge migrante da se kreću u bilo kom pravcu. “Nema hrane, vode i ničega, a mi ostajemo na travi”, rekao je.

Region Krajine, na granici sa Hrvatskom, glavno je tranzitno mesto za migrante i izbeglice koji imaju za cilj da stignu u Evropsku uniju. Dva grada, Bihać i Velika Kladuša, sa svojim izbegličkim i migrantskim kampovima nalaze se u severozapadnom uglu regije i postali su usko grlo za migrante – pošto su hrvatske vlasti zapečatile granicu prema ovoj državi članici EU i postoje izveštaji da nasilno vraćaju migrante preko granice.

“BiH se ne može boriti sa migrantskom krizom ukoliko njeni lideri ne postignu konsenzus o njihovom zaustavljanju na granici sa Srbijom”, izjavio je u utorak za N1 šef Službe za poslove sa strancima BiH.

“Migranti brzo prolaze kroz ove (regionalne) zemlje, a Bosna i Hercegovina je, nažalost, na granici sa Hrvatskom i oni ne mogu dalje”, objasnio je Slobodan Ujić i dodao da migranti postaju agresivni jer nisu u stanju da nastave put.

„Mnogo je remećenja javnog reda i mira, oni čine i krivična dela. Mnogo njih konzumira alkohol i drogu, zbog čega su agresivniji. ”

„Vidimo koliko njih svakodnevno ulazi kroz tu granicu. Moramo biti svesni da dok ne zatvorimo tu granicu, mi ćemo ovde imati problem ilegalnih migranata, a najveći problem će biti u Unsko-sanskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu“, rekao je on.

Ujić je rekao da Služba za poslove sa strancima radi sve što treba i da prikupi podatke i pokuša da potvrdi identitet migranata kako bi ih vratila u zemlje iz kojih su ušli u BiH i to putem programa readmisije.

Ali naglasio je da u ovom procesu postoji mnogo prepreka.

“Ti migranti stižu u Sarajevo, u privremene prihvatne centre, a da ih na tom putu ne zaustave nijedna policijska agencija”, rekao jeUjić.

“Od početka godine uglavnom imamo migrante iz Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Maroka itd. Imamo problem sa ovim zemljama u tome što ne možemo da pristupimo njihovoj bazi podataka, ili one ne postoje. Ovaj program readmisije do sada nije imao apsolutno nikakvog efekta“, objasnio je on.

Prema izveštajima medija, grupa migranata kratko je blokirala saobraćaj na putu između Republike Srpske i Unsko sanskog kantona, gdje provode sate čekajući vlasti da reše njihov problem. Nakon kraćeg vremena, policija je oslobodila put.