BiH: Država će najverovatnije pasti u duboku recesiju, smatra Svetska banka

BiH: Država će najverovatnije pasti u duboku recesiju, smatra Svetska banka

Pandemija koronavirusa predstavlja najozbiljniju opasnost za ekonomiju Bosne i Hercegovine nakon globalne finansijske krize, upozorila je Svetska banka (VB) u svom redovnom ekonomskom izveštaju, dodajući da će BiH najverovatnije pasti u duboku recesiju s BDP-om za koji se procenjuje da će se smanjiti za 3,2 procenata.

„Pandemija koronavirusa predstavlja najozbiljniju pretnju ekonomiji BiH od globalne finansijske krize. Izgledi su podložni značajnoj neizvesnosti, a BiH je suočena s mogućnosti duboke recesije s BDP-om za koji se procenjuje da će se smanjiti za 3,2 posto. Efekti će se osetiti u skoro svim sektorima ekonomije, a posebno u turizmu; nekretninama; prevozu; veleprodaji i maloprodaji, dok će poremećaji u lancima snabdevanja i manja potražnja iz EU uzrokovati opadanje i proizvodnje i izvoza robe i usluga,“ navodi se u izveštaju.

Dodaje se da odgovor Vlade kroz uspostavljanje ekonomske stabilizacije i garantnih fondova može kratkoročno da ublaži ekonomski i socijalni uticaj neviđene krize.

Svetska banka upozorila je da je, kako se dalje razvijaju dodatne mere kao odgovor na krizu, posebno one koje se odnose na uspostavljanje novih fondova, važno osigurati da podrška bude transparentno dodeljena, pažljivo usmerena, fiskalno održiva i da se lako ukine kada više ne bude potrebna.

Nakon trenutne faze vanrednih situacija, uslediće faza ekonomskog oporavka i institucije će morati da budu spremne da pomognu pojedincima da pronađu posao, olakšaju pristup kreditnim kompanijama i podrže firme za obnovu preduzeća, navodi se u izveštaju.

Prema Svetskoj banci, „ključno će biti korištenje javne potrošnje za povećanje ukupne potražnje uz održavanje ukupne fiskalne stabilnosti. Osim trenutne krize, važno je da BiH ostane fokusirana na rešavanje svojih dugogodišnjih strukturnih i institucionalnih slabosti. ”

Izveštaj za BiH dolazi iz mnogo šireg izveštaja o regionu Zapadnog Balkana koji takođe predviđa recesiju, ali ovaj put za sve države regiona.

„Očekuje se da će region Zapadnog Balkana ući u recesiju 2020. godine, a svih šest zemalja predviđa da će doživeti negativan rast dok se i dalje suočavaju sa ekonomskim uticajima pandemije COVID-19. Očekuje se da će regionalni rast u regiji biti između -3 i -5,6 procenata “, kaže se u poslednjem Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke (RER) – koji koristi osnovni scenario i scenario zaostajanja u slučaju velike nesigurnosti koju donosi pandemija.