BiH: Državni budžet usvojen u dva različita teksta

BiH: Državni budžet usvojen u dva različita teksta

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je na današnjoj hitnoj sednici principe Predloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, koji je podnio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Od prisutnih 14 delegata, 13 je glasalo za predlog zakona, niko nije protiv, a jedan delegat je bio suzdržan.

Devet delegata iz Federacije BiH podržalo je predlog zakona, dok su četiri delegata iz RS-a glasala za, a jedan je bio suzdržan.

Zakon o budžetu je prethodno usvojen u Predstavničkom domu ali je Dom naroda usvojio drugačiji tekst. To znači da će biti formirana posebna komisija koja će usaglasiti tekst. Tek nakon toga će se zakon smatrati usvojenim.

Budžet će omogućiti održavanje lokalnih izbora u novembru, zbog čega su međunarodni zvaničnici više puta pozvali političke lidere u BiH da ga usvoje. Lokalni izbori 2020 već su odgođeni sa 4. oktobra za 15. novembar zbog nedostatka državnog budžeta.

U utorak je na glasanju Doma naroda prisustvovalo 14 od 15 predstavnika. Lider HDZ-a BiH nije bio prisutan otkad je pozitivno testiran na koronavirus.

Činjenica da je prošlo više od pola godine pre nego što su poslanici usvojili budžet pokazuje da vladajuće stranke preko ovog pitanja pokušavaju da reše neke druge probleme, bez obzira na interes građana. Predlog budžeta prvobitno je odbio Predstavnički dom 9. jula, jer su protiv njega glasali predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH). Predstavnici SNSD-a objasnili su da su glasali protiv budžeta „jer nisu poštovani prethodni sporazumi u vezi sa budžetom i drugim pitanjima“.

Ukupni prihodi, primanja i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996 miliona KM, što je isto koliko i ukupni rashodi. Budžet za 2020. godinu veći je od budžeta 2019. za 30 miliona KM ili tri procenta. Servisiranje spoljnog duga iznosi 807.552.931 KM i niži je za 18,2 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.