BiH: Državne granice ostaće zatvorene za građane EU do kraja juna

BiH: Državne granice ostaće zatvorene za građane EU do kraja juna

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je danas da nije realno očekivati da će BiH otvoriti granice prema državama Evropske unije pre kraja juna, uz mogućnost uvođenja restrikcija za neke zemlje ili regione.

Ipak država će, kaže, pratiti epidemiološku situaciju jer se upravljanje granicom pokazalo kao važna mera za kontrolu pandemije koronavirusa, a tokom otvaranja granice vodilo se računa o zdravstvenim radnicima i oporavku privrede te su praćene odluke zemalja susedstva i EU.

Podsetio je da je prvobitno granica otvorena za ulazak poslovnih ljudi uz ograničenja, osobama s dvojnim državljanstvom i građanima susednih zemalja kako se ne bi narušila epidemiološka situacija te je najavio da će se i dalje pratiti šta čini i radi EU.

Delegat Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) zatražio je danas na sednici tog doma odgovor od predsedavajućeg Tegeltije kada nadležni državni organi planiraju otvoriti državnu granicu za građane EU poreklom iz BiH.

“Potrebno je što pre to reši i reguliše. U pojedinim državama EU žive brojni građana koji su iz BiH i koji žele posetiti domovinu tokom leta te je potrebno poslati im jasnu poruku kada mogu doći  u BiH, ali to nije jasno iz odgovora predsedavajućeg,” poručio je Bećirović.

Ponovio je da nije zadovoljan radom Saveta ministara BiH tokom pandemije koja je pogodila brojne zemlje sveta uključujući i BiH