BiH: Državni budžet prioritet u borbi protiv COVID-19

BiH: Državni budžet prioritet u borbi protiv COVID-19

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, u potpunosti podržava koordinisane mere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji koronavirusa.

“Ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj,” rekao je Inzko u pisanoj izjavi.

Dodao je da nastavak tesne suradnje i koordinacije te hitan fokus na ciljanim merama može osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva.

Te mere pre svega podrazumevaju obezbeđenje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcionisanja institucija BiH. S tim u vezi, odgovornost je Saveta ministara BiH, Predsedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

“To bi otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno uticati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti. Nepostojanje budžeta bi takođe imalo uticaja na sposobnost institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju opštinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja,” smatra Inzko.

Političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promociju drugih ciljeva. Pored toga, jednostrane i nekoordinisane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv koronavirusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti gde bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima. Umesto toga, lideri trebaju obezbediti da se sve aktivnosti provode brzo, ali i transparentno, koordinirano i fokusirano na pomoć građanima ove zemlje.

Visoki predstavnik takođe poziva građane da se u potpunosti pridržavaju uputstava koja dobijaju od nadležnih organa. Bez sveobuhvatne saradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovaće dalju nesagledivu štetu. Umesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima.