BiH: Državni Ustav mora se menjati, rekao je Incko

BiH: Državni Ustav mora se menjati, rekao je Incko

U poslednjem od retkih javnih nastupa, visoki predstavnik međunarodne zajednice, Valentin Inzko, rekao je da će Bosna i Hercegovina morati promeniti Ustav, koji je deo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To se, kako je rekao u intervjuu za medije u BiH, mora učiniti kako bi se dostigli savremeni demokratski standardi i eliminisala diskriminacija građana po etničkoj osnovi. Incko je dodao da će Ustav sigurno biti promenjen primenom velikog broja presuda koje su doneli Ustavni sud BiH i Evropski sud za ljudska prava.

“Neprihvatljivo je da ne tako mali deo stanovništva ne može da se kandiduje na izborima”, rekao je Incko, dodajući da je “apsurdno da se Bošnjaci i Hrvati u većinskom srpskom entitetu Republika Srpska i Srbi u bošnjačko-hrvatskoj polovini Federaciji BiH ne mogu kandidovati za državno Predsedništvo“.

Problem izbora je prepoznao i Savet Evrope. Komitet ministara, telo Saveta Evrope zaduženo za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ponovo je izrazio zabrinutost jer vlasti i politički lideri Bosne i Hercegovine još uvek nisu postigli konsenzus o sadržaju neophodnih amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine.

Podsetili su da je održavanje postojećeg diskriminatornog izbornog sistema kršenje zahteva Evropske konvencije o ljudskim pravima i kršenje obaveze Bosne i Hercegovine prema članu 46. Konvencije, a samim tim i njenih obaveza kao države članice Saveta Evrope.

Prema sadašnjem Ustavu, Republika Srpska bira srpskog člana Predsedništva BiH, a ostala dvojica, bošnjački i hrvatski, biraju se u Federaciji BiH. To je bila i tema na Evropskom sudu za ljudska prava u slučaju presude “Sejdić-Finci”. Dervo Sejdić, romske nacionalnosti, i Jakob Finci, Jevrejin, predali su žalbu Sudu jer im nije dozvoljeno da budu birani u Predsedništvo BiH. Presuda kojom se BiH obavezuje da promeni zakon i omogući pripadnicima drugih nacionalnosti da imaju ista prava objavljena je pre više od deset godina i ništa nije promenjeno.