BiH: Dugačka lista sankcionisanih osoba ostaće aktuelna i u budućnosti

BiH: Dugačka lista sankcionisanih osoba ostaće aktuelna i u budućnosti

SAD su produžile sankcije velikom broju bh. političara, uključujući srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Na spisku su i Nikola Špirić, Ante Jelavić, Momčilo Mandić, Biljana Plavšić i Amir Zukić, piše Glas Amerike.

Kaže se da su sankcije mere koje upućuju snažnu poruku američkim vlastima i predstavljaju “srednji put” između dve krajnosti – diplomatskih pregovora i vojnih aktivnosti.

Sjedinjene Države mogu nametnuti ekonomske, trgovinske i druge sankcije pojedincima, firmama ili državama, u skladu sa svojom spoljnom politikom i bezbednosnim interesima, a u praksi se obično primenjuju na zabrane putovanja, američke blokade imovine ili poslovne zabrane.

Sankcije sprovodi Ministarstvo finansija, a mogu ih izreći Stejt department i Ministarstvo trgovine, uz odobrenje predsednika Sjedinjenih Država.

Stejt department, na primer, izrekao je sankcije Amiru Zukiću i Nikoli Špiriću, dok je ostale sankcije izreklo Ministarstvo finansija, preko svoje Kancelarije za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC).

Analiza OFAC podataka pokazuje da su sankcije protiv fizičkih i pravnih lica iz BiH izrečene po više osnova, a riječ je o 113 sankcija protiv 108 pojedinaca, četiri kompanije i jedne političke stranke.

Veliki broj onih kojima su izrečene sankcije nalazi se na „balkanskoj“ listi na kojoj od 193 osobe, preduzeća ili organizacije sa teritorije bivše Jugoslavije 105 ima svoje mesto rođenja ili adresu sedišta u BiH.

Prema B92, više od polovine, 67, snosi sankcije zbog Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Neki od sankcionisanih po tom osnovu su Tihomir Blaškić, Momčilo Krajišnik, Milan Lukić i Ratko Mladić.

Blaškić je u Hagu osuđen na devet godina zatvora, Krajišnik na 20, a Lukić na doživotni zatvor.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, a u toku je žalbeni postupak.

Na spisku se nalazi i Ante Jelavić, bivši visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivši član Predsedništva BiH, kojeg je 2001. godine, koristeći bonske vlasti, smenio visoki predstavnik Volfgang Petritsch, zbog pokušaja da uspostavi hrvatsku federalnu jedinicu u BiH i ugrožavanja ustavnog poretka.