BiH: Dva migranta ubijena u blizini grada Cazina

BiH: Dva migranta ubijena u blizini grada Cazina

Policija Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH i dalje pokušava identifikovati dva migranta koji su ubijeni u sukobu dveju grupa u blizini grada Cazina.

Portparol policije Ale Šiljdedić u petak je medijima rekao da su informacije o slučaju dobili u četvrtak popodne.

„Kada su policajci došli na lice mesta, pronašli su dva tela sa ubodnim ranama na putu i ​​nekoliko migranata koji su pokušali da im pomognu“, kaže Šiljdedić.

Prema nepotvrđenim informacijama, treći migrant povezan sa ovim slučajem umro je kasnije u lokalnoj hitnoj pomoći.

Sukobi između različitih grupa migranata nisu neobična pojava u BiH. Nekoliko dana pre ovog slučaja, jedan migrant u Sarajevu, glavnom gradu BiH, mačetom je ranio drugog migranta. Sukobi u kampovima su još i češći.

Kako se granice na ruti migranata ponovo otvaraju, nakon pandemije koronavirusa, migranti iz Turske i Grčke nastavili su putovanje ka zemljama EU. Bosna i Hercegovina je jedno od poslednjih mesta prije nego što, preko granice BiH i Hrvatske, stignu do željenog odredišta.

Ali, za neke analitičare problem nije tako jednostavan. Naime, mnogi migranti dolaze iz grupa koje su u ratu na Bliskom Istoku. Veliki broj njih nema nikakvu ličnu kartu, ne prijavljuju se pod pravim imenom ili kriju poreklo.

U toj situaciji vrlo je teško podeliti ih u odvojene kampove, tako da moraju biti na istom mestu. Tako se u BiH pojavljuju sukobi koji imaju korijene na Bliskom Istoku.

Analitičar Dževad Galijašević smatra da mnogi od njih pokušavaju da dostignu EU po zadatku različitih radikalnih islamskih grupa. Njihov cilj je premeštanje „bojnog polja sa Bliskog Istoka u Evropu“.

” Evropa je novo poprište  na koje preko BiH dolaze talibani iz Avganistana i Pakistana ali i vojnici Al Kaide i Islamske države sa ratišta Iraka i Sirije. Oni ne mogu biti zajedno u istim objektima, to je jasno. Kao što oni čiji je identitet utvrđen ne mogu biti zajedno sa licima nepoznatog identiteta.

Svakom je jasno da ekonomski migranti nemaju razlog da kriju svoj identitet. To je odlika terorista,kriminalaca i ratnih zločinaca.

Po Zakonu o strancima BiH, njima nije mesto u BiH i nužno ih je vratiti u matičnu zemlju ili na prethodnu registrovanu destinaciju. A to je Turska.

Istovremeno, velike grupe stranaca, mladih i agresivnih,  ne mogu biti u objektima otvorenog tipa nego pod nadzorom Službe za poslove sa strancima u Imigracionom centru”, rekao je Galijašević za IBNA.

Nedavno je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je Ambasada BiH u Pakistanu nezakonito izdala više od 3 000 viza građanima Pakistana. To znači da mogu izbeći putovanje kroz nekoliko zemalja i avionom doći u BiH, a zatim pokušati ući u EU. Navodno, Tužilaštvo BiH istražuje slučaj./ibna