BiH, EBRD i EU potpisali grant za gradnju Koridora Vc vredan 15 miliona evra

BiH, EBRD i EU potpisali grant za gradnju Koridora Vc vredan 15 miliona evra

Sporazum o bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrednosti od 15 miliona evra za sufinansiranje nove deonice Koridora Vc između Johovca i Rudanke kod Doboja, potpisan je danas između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izgradnja ove nove deonice Koridora Vc između Johovca i Rudanke od približno 6,1 km i dve petlje predstavlja korak bliže završetku glavnog transportnog koridora Bosne i Hercegovine. Bespovratna sredstva Evropske unije u vrednosti od 15 miliona eura ostvaruju se putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a dopuniće kredit EBRD-a u vrednosti od oko 70 miliona evra.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da 15 miliona eura bespovratnih sredstava čini jedan od 11 projekata koje Evropska unija finansira u Bosni i Hercegovini u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 miliona evra.

“Na nedavnom Samitu Zapadnog Balkana održanom u Poznanju u Poljskoj, EU je odobrila novi Paket sredstava za Agendu povezanosti koji ispunjava naše obećanje u iznosu od 1 milijarde evra za Zapadni Balkan. Za BiH je predviđen veliki deo ovih bespovratnih sredstava. Od dvanaest novih projekata odobrenih u Poznanju, četiri su u BiH. Pomoću ovih bespovratnih sredstava osiguraće se dodatne investicije za izgradnju infrastrukture koja će biti od koristi građanima i privredi,” istakao je Wigemark.

Koridor Vc je glavni međunarodni transportni koridor u Bosni i Hercegovini koji podržava njen ekonomski razvoj i doprinosi regionalnoj integraciji tako što poboljšava unutrašnju povezanost Bosne i Hercegovine, kao i njenu povezanost sa susednim zemljama.

“Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo ovaj sporazum koji odražava napredak na izgradnji Koridora Vc. Uvereni smo da će uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njeno bolje povezivanje s Evropom služiti cilju dublje integracije i to ne samo u ekonomskom smislu,” rekao je Ian Brown, šef Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

Nova deonica spojit će se na autoput Banja Luka – Doboj i dopuniti druge tekuće i planirane investicije na severnom i južnom delu Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Time će se unaprediti saobraćaj, smanjiti gužve, a u fazi gradnje će se lokalno otvoriti nova radna mesta. Novi autoput takođe će unaprediti bezbednost na putevima tako što će smanjiti intenzivni promet koji prolazi kroz grad Doboj i okolna sela.

“Ovakvi ugovori znače mnogo za  pokretanje domaćih preduzeća, novih radnih mesta i, na kraju, naše približavanje Evropi u smislu komunikacija. Kao konačan rezultat imat ćemo nove autoputeve, mostove i brži kontakt s ostatkom sveta, a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta,“ naglasio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Završetak Koridora Vc očekuje se 2030. godine, a procenjeni ukupni troškovi iznose približno četiri milijarde eura. Evropska unija je u okviru Agende povezanosti izdvojila oko milijardu evra bespovratnih sredstava u periodu od 2014. do 2020. kroz WBIF kako bi se upotpunili krediti  međunarodnih financijskih institucija.