BiH: EBRD kredit za poboljšanje putne mreže u Sarajevu

BiH: EBRD kredit za poboljšanje putne mreže u Sarajevu

Glavni grad Bosne i Hercegovine i Kanton Sarajevo koristiće kredit u iznosu do 30 miliona evra koji je obezbedila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za modernizaciju i unapređenje gradske strateške putne mreže, najavljeno je iz EBRD-a.

Sredstvima EBRD će se finansirati poboljšanja gradskog prevoza u Sarajevu, omogućavajući bolju povezanost sa ostalim delovima Kantona. Investicije će uključivati izgradnju novog tunela sa dve cevi u blizini centra grada (na prvoj poprečnoj cesti) i puta sa dve dvostruke trake na kraju sarajevske obilaznice (na 9. poprečnoj cesti).

Unapređenje putne mreže takođe će poboljšati lokalne i regionalne saobraćajne veze i smanjiti zagađenje vazduha, istovremeno smanjujući zagušenja zbog kraćeg vremena putovanja. Sa oko 450.000 stanovnika, Kanton Sarajevo čini gotovo 13 posto ukupnog stanovništva ove zemlje.

Zajam je odobren pre pandemije koronavirusa, koja je teško pogodila ekonomiju Bosne i Hercegovine. Kako zemlja ukida ograničenja u zdravstvu i usvaja mere za podršku ekonomiji, potreba za savremenom infrastrukturom postaje sve očitija.

Manuela Naessl, šefica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, rekla je: „Izuzetno nam je drago što smo danas potpisali ovaj sporazum o zajmu, koji je već duže vreme u izradi, ali će imati dugotrajan uticaj na grad i Kanton. Sarajevo pati od zastoja u saobraćaju i značajnog zagađenja zraka, posebno tokom zime. Iako takođe jako ulažemo sa Kantonom u poboljšanje javnog prevoza, bolje, brže i sigurnije saobraćajne veze znače manje zagušenja i bolje trgovinske i ekonomske mogućnosti. ”

Otkako je počeo sa radom u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložio 2,6 milijardi evra u 177 projekata. Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu kako bi se lokalnoj privredi omogućilo širenje i podrška regionalnoj integraciji dva su prioriteta Banke u zemlji.

Tokom 2020. i 2021. EBRD očekuje da će posvetiti celokupan obim ulaganja do 21 milijarde evra u svim ekonomijama u koje investira kako bi prevazišao uticaj krize.