BiH: Ekonomski stručnjaci protiv novog zajma MMF-a bez plana potrošnje

BiH: Ekonomski stručnjaci protiv novog zajma MMF-a bez plana potrošnje

Grupa bosanskohercegovačkih ekonomskih stručnjaka pozvala je Međunarodni monetarni fond (MMF) da ne daje najavljenih 1,5 milijardi KM zvaničnicima BiH bez jasnog plana kako će ta sredstva pomoći privredi. U otvorenom pismu Fondu i njegovom rezidentnom predstavniku u BiH Andrewu Jewellu, naglasili su da će zajam verovatno biti potrošen samo na tekuću budžetsku potrošnju.

MMF je ranije potvrdio da vode razgovore sa vlastima u BiH u vezi sa zajmom od 1,5 milijardi maraka, jednim od najvećih zajmova u istoriji BiH.

“Pišemo vam kao grupi stručnjaka duboko zabrinuti zbog najava vlasti u BiH u vezi s početkom pregovora o novom kreditnom aranžmanu MMF-a vrednom 1,5 milijardi KM (oko 750 miliona evra)”, navodi se u pismu.

U njemu je grupa eksperata napisala da su upozoravali na teška vremena koja dolaze i ekonomsku krizu izazvanu pandemijom Covid-19, dodajući da su pozivali vlasti da brzo deluju kako bi spasile ekonomiju i uravnotežile spoljni dug .

„Međutim, na osnovu našeg prethodnog iskustva u saradnji sa MMF-om, uključujući poslednjih 330 miliona evra odobrenih putem Instrumenta za brzo finansiranje, vidimo da je primljeni novac usmeren na tekuću budžetsku potrošnju, bez ikakve jasne svrhe i sprovođenja obećanih reformi, pri čemu se vlada čak nije odrekla nepotrebnih troškova poput onih za nabavku službenih vozila“, napisali su eksperti i dodali da bi Fond trebalo da uzme u obzir neispunjena obećanja predstavnika prethodne vlade prilikom pregovora o zaključenju novog kreditnog aranžmana.

„Želeli bismo da istaknemo da podrška ne mora nužno biti usmerena na više nivoe vlasti, već i na napredne lokalne zajednice, sa konkretnim idejama i projektima, gde bi novac bio usmeren upravo za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanje naknade za pravna lica, za digitalizaciju javnog sektora, restrukturiranje poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenje zdravstvenog sektora i aktivnosti koje vode transparentnijem radu institucija, kontroli zaduživanja javnih i državnih preduzeća i opštim nabavkama u javnog sektora, a ne prema trenutnoj potrošnji budžeta i finansiranju glomazne i neefikasne administracije“, napisali su stručnjaci.

Prema njima, zajam će značajno povećati spoljni dug zemlje i veći deo javnosti očekuje da će novac biti potrošen na nove budžetske troškove i kupovinu socijalnog mira pre predstojećih opštih izbora.

Pismo su potpisali prof. dr. Svetlana Cenić, dr. Draško Aćimović, Zoran Pavlović, oecc. mr. sc. Admir Čavalić i mr. sc. Faruk Hadžić.