BiH: Erdogan na venčanju Izetbegovićeve kćerke a zatim na sastanku sa članovima Predsedništva

BiH: Erdogan na venčanju Izetbegovićeve kćerke a zatim na sastanku sa članovima Predsedništva

Turski redsednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u petak ujutro u Sarajevo gde prisustvuje venčanju Jasmine Izetbegović, kćerke Bakira Izetbegovića. Prema protokolu, Erdogan će se u popodnevnim časovima sastati sa članovima Predsedništva BiH.

Odmah po dolasku u Sarajevo, Erdogan je otišao na groblje u naselju Kovači, kako bi posetio grob Alije Izetbegovića, bivšeg člana Predsedništva BiH i lidera bošnjačke stranke SDA. Plan posete je predvideo da glavnu molitvu, džuma namaz, obavi u obnovljenoj Baščaršijskoj džamiji u centru grada. Odmah nakon molitve, Erdogan je i zvanično otvorio džamiju koja je rekonstruisana sredstvima Turske.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da otvori džamiju, jer su one “simbol zajedništva muslimana”.

“Oni koji dižu džamije i obnavljaju ih, zaista vole Allaha. Od vremena poslanika Muhammeda one su centri znanja imama i kulture,” poručio je Erdogan.

Reisu-l-ulema Islamske verske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da s braćom i prijateljima, Erdoganom i članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem otvara restauriranu džamiju.

“Ona je jedan od simbola Sarajeva. Zahvaljujem narodu Turske na obnovi džamija koje su porušene tokom rata u BiH. One su dio naše zajedničke prošlosti i budućnosti. S komšijama i pripadnicima drugih vera želimo graditi prosperitetnu BiH. Ružne reči koje danas slušamo neće nas pokolebati, svaka mržnja donosi najviše štete samom mrzitelju,” zaključio je Kavazović.

Turski predsednik je prisustvovao šerijatskom venčanju Jasmine Izetbegović kao svedok. Venčanje je obavljeno u Begovoj džamji a obred je vodio reis Kavazović. Erdogan i Alija Izetbegović, bili su veliki prijatelji i to prijateljstvo se nastavilo i sa Alijinim sinom Bakirom.

Najviše kontroverzi povodom dolaska Erdogana u Sarajevo izazvala je najava srpskog člana Predsedništva BiH, Miloradda Dodika, da prisustvuje sastanku članova Predsedništva sa turskim predsednikom. On je sam, zbog odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne odredbe zakona kojima je negiranje genocida postalo kažnjivo, tražio da Narodna skupština RS proglasi moratorijum na učešće srpskih predstavnika u radu zajedničkih institucija. Međutim, kako tvrdi, za susret sa Erdoganom dobio je podršku svih stranaka, pa i opozicije.

Sastanak će biti održan u kasnim popodnevnim časovima a konferencija za novinare bi trebala biti održana u prvim večernjim časovima. Erdogan bi sutra trebao biti u poseti Crnoj Gori.