BiH: EU će pomoći u upravljanju migrantskom krizom, kaže Johansson

BiH: EU će pomoći u upravljanju migrantskom krizom, kaže Johansson

Evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johansson, rekla je da Evropska unija želi biti pouzdan partner Bosni i Hercegovini u svim aspektima, uključujući migrantsku krizu, ističući da zemlja treba da pokaže da je sposobna da kontroliše ove procese.

“Upravljanje migrantima je odgovornost država i BiH takođe mora tako postupiti, a cela država mora preuzeti svoj deo tereta”, rekla je Johansson u petak u Sarajevu nakon sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom, i njegovim zamenicima.

Johansson boravi u dvodnevnoj poseti BiH kako bi lično istražila probleme povezane sa ilegalnom migracijom u zemlji, rekavši da EU može pomoći u kontroli migrantske krize.

U četvrtak je Johansson posetila Unsko-sanski kanton u kojem trenutno boravi većina od oko 8 000 migranata. Razgovarala je sa lokalnim vlastima i posetila improvizovani kamp za migrante Lipa, oko 20 kilometara izvan Bihaća.

U izjavi novinarima u petak, Johansson je rekla da je vodila otvorene razgovore sa premijerom Tegeltijom i da je njena osnovna poruka bila da u sadašnjoj situaciji mogu da računaju na EU kao na pouzdanog partnera.

Podsetila je da je nedavno lično predstavila novi pakt EU o migracijama i azilu koji migrante tretira kao trajno pitanje koje neće nestati i zato ga treba rešavati na taj način.

Jedan od uslova pakta je da migrante koji ne ispunjavaju uslove za humanitarnu zaštitu treba vratiti sa spoljne granice EU u zemlje porekla.

Isto pravilo trebalo bi se odnositi na BiH koje bi automatski olakšalo kontrolu ilegalnih migranata u zemlji.

Tegeltija je rekao da se BiH, s obzirom na veličinu zemlje i broj stanovnika, već godinama bori sa prekomernim teretom migrantske krize.

Istakao je da BiH ne može sama da kontroliše svoje granice protiv migrantskog talasa i da to mora biti zajednički napor svih zemalja ubrzavanjem procesa readmisije.

“BiH je spremna da bude partner u kontroli migracija, ali ne može biti talac migrantske krize, niti je spremna da bude spavaća soba za migrante koji uđu u zemlju, a zatim im se zabrani da je napuste”, rekao je Tegeltija.