BiH: EU dodelila grant od 11,8 miliona evra za izgradnju Koridora Vc

BiH: EU dodelila grant od 11,8 miliona evra za izgradnju Koridora Vc

Evropska investiciona banka je potpisala sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti of 11,8 miliona evra sa Bosnom i Hercegovinom za izgradnju dionice autoputa Tarčin-Ivan dužine 6,9 km, koji je deo panevropskog Koridora Vc. Bespovratna sredstva dolaze iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan i dodatak su na raniji kredit Evropske investicione banke u iznosu od 40,4 miliona evra, koji je odobrila EU banka za isti deo Koridora Vc. Za celu deonicu koja uključuje dvocevni tunel Ivan u dužini od 1720 metara, Evropska unija je obezbedila ukupno 23,3 miliona evra bespovratnih sredstava, kao dodatak na finansijsku pomoć od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj  i dodatna sredstva koja je osigurala Bosna i Hercegovina. Ovaj sporazum označava još jedan važan korak u pružanju pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini pri izgradnji Koridora Vc.

Koridor Vc je najambiciozniji investicioni program u BiH koji će unaprediti regionalnu povezanost, skratiti vreme putovanja i povećati bezbednost na putu, povezujući glavne ekonomske i administrativne centre u BiH. Također, Koridor Vc će doprineti bržoj društvenoj i ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler je rekao da je Evropska unija dodelila više od 200 miliona evra bespovratnih sredstava u skladu sa Agendom povezanosti kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da ubrza izgradnju Koridora Vc u BiH. “Građevinski radovi nisu stali čak ni u vrijeme pandemije korona virusa.  Zaštitne mere uvedene na svim aktivnim gradilištima su pozitivan znak jer znače zadržavanje radnih mesta u ovim teškim vremenima.  Kao najvažniju stavku, veliki javni investicioni programi kreiraju nova radna mesta i ubrzavaju gradnju koja je potrebna više nego ikad da ublaži negativne posledice pandemije,“ istakao je Sattler.

U ime Evropske unije, sporazum o dodeli granta su potpisali Bosna i Hercegovina i Evropska investiciona banka i to su dodatna sredstva na kredit Evropske investicione banke u iznosu od 40,4 miliona evra.

„Evropska investiciona banka ostaje posvećena dugoročnom, održivom razvoju Bosne i Hercegovine. Ponosni smo na našu ulogu jednog od najvećih investitora putne infrastrukture u BiH.  S obzirom da su autoputevi pokretači ekonomskog i društvenog razvoja, ova donica će ubrzati integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te kreirati nove poslovne prilike u regiji u vidu radnih mesta i prihoda.  Strateške investicije kao što je ova, u vreme ekonomske nesigurnosti zbog pandemije izazvane Covidom-19, su jasan signal da banka Evropske unije ostaje pouzdan partner Zapadnog Balkana,” rekao je šef kreditnih operacija Evropske investicione banke za Hrvatsku, Sloveniju i Zapadni Balkan, Matteo Rivellini.

Ministar Vjekoslav Bevanda rekao je nakon potpisivanja sporazuma da će “ovaj projekt približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost spajanjem puta M17 sa Koridorom Vc. Pored bržeg i udobnijeg putovanja, ova moderna deonica će otvoriti nove ekonomske mogućnosti i unaprediti zaštitu životne sredine”.

Više od 335 km Koridora Vc prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, povezujući luku Ploče u Hrvatskoj s Budimpeštom.  Dosad je završeno ili je u izgradnji 155 km puta. Prepoznajući potrebu da se podrži BiH u ovom važnom i skupom projektu, Evropska unija će pomoći izgradnju jedanaest projekata sa završenom dokumentacijom na Koridoru Vc. U skladu sa Agendom povezanosti u BiH, Evropska unija podržava i izgradnju mosta kod Gradiške i rehabilitaciju luke Brčko.

Bespovratna sredstva Evropske unije su raspodeljena preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan.