BiH: EU i EIB pomažu unapređenju sistema vodosnabdevanja u dva grada

BiH: EU i EIB pomažu unapređenju sistema vodosnabdevanja u dva grada

Evropska investiciona banka (EIB) ugovorila je s BiH bespovratna sredstva EU-a u iznosu od 2,1 milion evra za finansiranje izgradnje sistema za odvodnju otpadnih voda i snabdevanje vodom za piće u opštinama Jajce i Zvornik. Ova investicija će omogućiti poboljšanje postojeće i razvoj nove vodovodne i kanalizacione infrastrukture kojom će se povećati kapaciteti izvorišta vode i smanjiti gubici. Cilj je da se javno zdravlje i životna sredina zaštite od zagađenja vode i da se obezbede pouzdane usluge vodosnabdevanja i odvodnje za približno 93 000 stanovnika.

“Bespovratnim sredstvima EU-a omogućiće se  građevinski radovi za investicije u vodosnabdevanje na desnoj obali reke Vrbas i smanjenje gubitaka u postojećem sistemu na izvorištu vode Resnik u Jajcu. U gradu Zvorniku, bespovratna sredstva za investicije izdvojiće se  za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u mestu Tabanci i za sistem vodosnabdevanja u mestu Lokanj-Pilica. Te investicije deo su projekta koji finansira EU, a koji je 2019. godine odobren prema Investicionom okviru za Zapadni Balkan (WBIF) radi podrške provođenju programa vodosnabdevanja i odvodnje otpadnih voda u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj,” kaže se u saopštenju za javnost Delegacije EU u BiH.

Johann Sattler, ambasador EU-a u Bosni i Hercegovini, izjavio je da će ovim bespovratnim sredstvima EU-a doprineti poboljšanju kvaliteta i efikasnosti vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama Jajce i Zvornik. “Ostajemo posvećeni smanjenju zagađenja vode i poboljšanju vode za piće, a u decembru 2020.godine EU je dodijelio dodatnih 6 miliona eura iz instrumenta IPA za podršku provođenju programa vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u cijeloj BiH,“ rekao je Sattler.

„Jedan on prioriteta EIB-a bit će poboljšanje pristupa vodi za piće i uslugama odvodnje za stanovnike Zapadnog Balkana i pomoć regionu u prelazu ka održivijim rešenjima za životnu sredinu. Ova investicija će povećati spremnost na vanredne situacije i prirodne katastrofe tako što će stvoriti sigurnije uslove za odvodnju otpadnih voda i smanjiti zagađenje vode u Jajcu, Zvorniku i okolnim opštinama. Ugovori za bespovratna sredstva potpisani danas upotpuniće dva zajma EIB-a u sektore vodosnabdevanja i odvodnju otpadnih voda koja su već poboljšala uslove života u nekoliko opština,” rekla je Liljana Pavlova, potpredsednica EIB-a odgovorna za Bosnu i Hercegovinu.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je Evropska investiciona banka općenito provodi projekte koji proizlaze iz potreba običnog čoveka. Ovoga puta, dodao je on, banka je obezbedila dodatna sredstva za unapređenje vodosnabdevanja u Jajcu i Zvorniku gde se stanovnici suočavaju sa stvarnim problemima s pitkom vodom i zaštitom životne sredine. Ova sredstva će značajno unaprediti kvalitet njihovih života i to je najvažniji rezultat ovih projekata.

EIB je do danas investirao 240 miliona eura u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, kao i u sisteme za zaštitu od poplava u Bosni i Hercegovini, čime je pridonio zaštiti životne sredine i boljim uslovima za život ljudi širom države.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) pruža finansijsku i tehničku pomoć za strateške investicije u sektorima energetike, ekologije, socijalnih delatnosti, saobraćaja i digitalne infrastrukture. Podržava i inicijative za razvoj privatnog sektora.