BiH: EU ne razume u potpunosti neke izazove koje je država morala prevladati, kaže Tegeltija

BiH: EU ne razume u potpunosti neke izazove koje je država morala prevladati, kaže Tegeltija

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenili su danas u Ohridu da je proces integracije u EU zahtevan i težak, ali da su važni poverenje i sposobnost ispunjavanja obaveza. Izrazili su interesovanje obe zemlje za promociju regionalnih inicijativa u kontekstu bolje integracije.

Tegeltija je ponovio posvećenost Saveta ministara EU integracijama, uz puno poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštovanje Dejtonskog sporazuma, saopšteno je iz Saveta ministara.

Predsedavajući Saveta ministara informirao je Zaeva o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te o napretku aktivnosti koje provode svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju prevazilaženja izazova izazvanih koronavirusom pandemije i poboljšanja poslovnog okruženja.

Sastanak je održan uoči međunarodne konferencije „Zapadni Balkan: nedostajući deo evropske slagalice“, na kojoj se razgovaralo o poboljšanju odnosa između BiH i Severne Makedonije, procesu evropskih integracija i jačanju trgovine.

Nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Republike Severne Makedonije, predsedavajući Saveta ministara će se na marginama međunarodne konferencije sastati i sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku.

Govoreći na konferenciji, Tegeltija je naglasio da se čini da EU ne razume u potpunosti neke izazove koje je država do sada morala da prevaziđe uvodeći kriterijume i uslove za to, a koji u prošlosti nisu bili nametnuti drugim potencijalnim kandidatima.

Dodao je da se velika većina građana BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost, zalaže za integraciju u EU i da je zemlja spremna da provede reforme u tom cilju „ne zbog Evrope, već zbog nas samih“.

„Ponekad mi se čini da Evropa ne prepoznaje probleme i uspehe postignute na zapadnom Balkanu“, rekao je Tegeltija.