BiH: EU ne želi promene granica na zapadnom Balkanu

BiH: EU ne želi promene granica na zapadnom Balkanu

Stav Evropske unije o zapadnom Balkanu i granicama u tom regionu vrlo je jasan – tu se ne može ništa promeniti, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano u utorak na dnevnom brifingu za štampu.

Stano je odgovarao na pitanje o navodnom non-paper dokumentu koji je slovenački premijer Janez Janša, prema navodima nekih medija, poslao u Brisel i koji govori o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu.

Portparol EK rekao je da im nije poznat takav dokument i predložio je da se bilo koje pitanje u vezi s tim uputi ili slovenačkim partnerima ili Evropskom savetu.

Ali, rekao je Stano, stav EU o zapadnom Balkanu i granicama je vrlo jasan.

„Ne postoji ništa što bi trebalo promeniti u vezi s tim. Treba da radimo na regionalnoj saradnji, pomirenju, to je ideja i ovo je logika procesa pristupanja. Pokušati da se reše sva pitanja koja mogu biti između zemalja u procesu koji ne prelazi u opasna područja i drži se zakona EU i principa EU“, rekao je on.

I sam slovenački premijer negirao je navode, rekavši da se poslednji put sastao sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom prošle godine i da je teško mogao da preda bilo koji dokument u februaru ili martu ove godine. Rekao je da Slovenija „ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i EU perspektivu zemalja zapadnog Balkana“ i da takve tvrdnje „pokušavaju da spreče takve ciljeve“.

Navodi su pokrenuti izjavom hrvatskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koji je u ponedeljak medijima rekao da je slovenački predsednik Borut Pahor tokom nedavne posete Sarajevu pitao članove Predsedništva da li je moguć mirni razlaz u BiH.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović takođe je potvrdio da je ovo bila tema razgovora.

Pahor je sa svoje strane potvrdio da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, objasnivši da nije tražio raspad BiH.