BiH: EU nezadovoljna situacijom migranata

BiH: EU nezadovoljna situacijom migranata

EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi s postupcima vlasti Unsko-sanskog kantona koje utiču na izbeglice i migrante, kao što su diskriminatorna i nesrazmjerna ograničenja kretanja, mere uvedene na međuentitetskim i kantonalnim graničnim linijama, zatvaranje prihvatnog centra Bira koji finansira EU i opstrukcija rada humanitarnih partnera, navodi se u odgovoru Evropske komisije na poslaničko pitanje četiri poslanika političke grupe „Obnovi Evropu“ u Evropskom parlamentu.

Kako izveštava N1TV, EU je putem različitih demarša i zalaganja zatražila od vlasti na svim nivoima da omoguće izbeglicama i migrantima da u potpunosti ostvare svoja prava i osiguraju da mere budu srazmerne sanitarnoj krizi. Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell, potpredsednik Margaritis Schinas, poverenici Ilva Johannsson, Lenarčić i Oliver Varhelyi bili su vrlo aktivni u prenošenju poruka na najvišem nivou vlastima Bosne i Hercegovine kako bi obezbedili postojanje humanih životnih uslova i potrebu za implementaciju funkcionalnog sistema upravljanja azilom i migracijama, uz puno poštovanje osnovnih prava“, napisao je u svom odgovoru komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Napomenuo je da vlasti BiH moraju obezbediti odgovarajući smeštaj u skladu sa međunarodnim standardima za one kojima je to potrebno, dodajući da su započeti radovi na uspostavljanju budućeg višenamenskog prihvatnog centra u Lipi.

„Ako je opravdano, uz puno poštovanje evropskih i međunarodnih standarda i zakonskih garancija, a u skladu sa domaćim zakonom, mogu se primeniti restriktivne mere kretanja, takođe iz razloga javnog reda i obezbeđivanja poštivanja migracijskih procedura“, rekao je on.

Komesar za proširenje upozorio je da je efikasno upravljanje migracijama i azil ključni prioritet Mišljenja Komisije o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Naglasio je da EU očekuje od vlasti BiH da se pridržavaju pravne stečevine EU i vladavine prava, uključujući upravljanje migracijama i azilom.

„Ako to ne učine, to bi moglo imati ozbiljne posledice po ugled Bosne i Hercegovine, uticati na njene težnje ka evropskim integracijama i finansijsku pomoć EU. EU pomno prati situaciju, kao i korišćenje fondova EU. EU će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u rešavanju izazova vezanih za migracije”, zaključio je Varhelyi.

Iako Poslovnik Evropskog parlamenta u članu 138 navodi da svaki poslanik mora dobiti odgovor na svoje pitanje u roku od 6 nedelja, Varhelyiju i njegovom timu je trebalo više od 6 meseci da odgovore na ovo pitanje.