BiH: EU obezbedila pakete pomoći socijalno ugroženim porodicama

BiH: EU obezbedila pakete pomoći socijalno ugroženim porodicama

Evropska unija je zajedno sa partnerima iz Hilfswerk International obezbedila za najugroženije građane u BiH pakete s prehrambenim artiklima i higijenskim sredstvima.

“Ove sedmice je započela podela paketa pomoći građanima koji su zbog vanrednih okolnosti izazvanih korona virusom sprečeni izlaziti iz domova ili nisu u mogućnosti brinuti se o sebi usled lošeg materijalnog ili zdravstvenog stanja. Pakete su korisnicima lično uručili zamjenik ambasadora Delegacije EU u BiH Khadoun Sinno i direktorica Hilfswerk International Suzana Jašarević,” navodi Delegacija EU u BiH u saopštenju za javnost.

Zamenik ambasadora Sinno je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici da uručim ovu pomoć.

“U situacijama kao što je ova, moramo svi pokazati svoju solidarnost i brigu za drugoga. Evropska unija je pokazala mnogo puta do sada da smo tu za sve one kojima je pomoć najpotrebnija,“ rekao je Sinno.

Vrednost doniranih paketa iznosi 15.000 evra, a podela se vrši u skladu sa evidencijom centara za socijalni rad i opština iz cele zemlje.  Aktivnost se provodi u sklopu projekta koji ima za cilj poboljšanje ljudskih prava i kvaliteta života starijih osoba u BiH. S obzirom da su redovne aktivnosti projekta usporene usled COVID-19, određene aktivnosti su prilagođene radi pružanja direktne podrške starijim osobama u gradovima koji su obuhvaćeni projektom: Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Brčko.

“Brzom akcijom i odlukom Delegacije EU u BiH, usaglasili smo se da hitno sredstva usmjerimo i podržimo najugroženiju populaciju starijih osoba koje su dodatno opterećene uslovima izazvanim pandemijom. Radujemo se da barem na neko vrijeme možemo olakšati njihov život i unijeti malo radosti i topline,” rekla je Suzana Jašarević.

Zbog okolnosti izazvanih korona virusom i mera ograničenog kretanja i okupljanja celokupnog stanovništva, osobe starije životne dobi našle su se u veoma teškoj situaciji. Pored problema izazvanih lošom finansijskom situacijom, starije osobe često su usamljene i sve češće se isključuju iz života zajednice, što loše utiče na njihovo psihičko stanje. Stoga su u sklopu projekta na kućne adrese korisnika isporučeni i setovi materijala za rad za 30 članova okupacionih radionica Centara za zdravo starenje, koji trenutno obavljaju ove aktivnosti u svojim domovima.

 

Projekat „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ finansira Evropska unija u iznosu od preko 150.000 evra, a provodi ga Hilfswerk International s Partnerstvom za javno zdravlje, Crvenim krstom/križem BiH i Udruženjem za pomoć i razvoj HAJDE.