BiH: EU traži da migranti budu prihvaćeni na celoj teritoriji države

BiH: EU traži da migranti budu prihvaćeni na celoj teritoriji države

Visoki predstavnik / potpredsednik EU Josep Borrell razgovarao je u ponedeljak popodne telefonom sa Miloradom Dodikom, predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine, o teškim humanitarnim uslovima za stotine migranata koji se nalaze u zemlji, saopštila je EU.

EU je više puta zatražila od vlasti da brzo pojačaju akcije na rešavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i pruže osnovne i bezbedne uslove za život svim osobama koje i dalje spavaju na hladnom u ekstremnim uslovima.

„Visoki predstavnik Borrell podsetio je predsedavajućeg Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške Bosni i Hercegovini, što je pokazala pruživši finansijsku podršku u iznosu od više od 88 miliona evra, i – između ostalog – u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je ostao neiskorišten. Pozvao je vlasti BiH da rade na održivim rešenjima, posebno otvaranjem centara koji će biti ravnomernije raspoređeni na celoj teritoriji zemlje“, navodi se u saopštenju za javnost.

Josep Borrell naglasio je da bi neuspeh imao ozbiljne posledice po ugled Bosne i Hercegovine. „EU računa na one koji su na funkciji u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne mere i učine sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rešenjima“.

Samo nekoliko sati nakon ovog razgovora, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler pokazao je da je ovo ozbiljno upozorenje i da Unija neće samo gledati šta se događa. U intervjuu za N1 TV, Sattler je rekao da su „učinjeni neki pozitivni pomaci u vezi s migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini i da su šatori za migrante postavljeni u selu Lipa“. Sattler je rekao da odgovornost ne može počivati samo na institucijama Bosne i Hercegovine nego i na političkim vođama.

„Ne možemo dozvoliti da se ova situacija ponavlja svake godine. Prošle godine je to bio (zloglasni kamp koji je zatvoren) Vučijak, ove godine Lipa. Želimo izbeći takav rizik po ugled za BiH “, citiran je Sattler.

Šef Delegacije EU u BiH takođe je rekao da “ne želi da ignoriše bezbednosne probleme lokalnog stanovništva Unsko-sanskog kantona, na severozapadu zemlje”, dodajući da može razumeti lokalno stanovništvo, ali da zatvaranje kampa Bira nije pomoglo jer je stotine migranata ostalo na otvorenom.

„Pokušavamo da izvršimo pritisak na sve. Ponavljamo da bi svi delovi zemlje trebali snositi deo tereta, uključujući Republiku Srpsku i Hercegovinu“, istakao je Sattler.