BiH: Evropa razgovara o ideji odvajanja RS od BiH, tvrdi Dodik

BiH: Evropa razgovara o ideji odvajanja RS od BiH, tvrdi Dodik

Nedavno objavljeni navodni „non-paper“ o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu koristi se za napad na Republiku Srpsku (RS) jer se u Evropi razgovara o ideji njenog odvajanja iz države, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je ovo rekao misleći na navodni “ne-papir” nakon što ga je sredinom aprila objavio slovenački novinski portal necenzurirano.si.

U “non-paperu” se navodno kaže da je moguće rešenje za Zapadni Balkan da se Kosovo pridruži Albaniji a Srbija pripoji delove Republike Srpske, dok će delovi juga Bosne i Hercegovine, uglavnom naseljeni Hrvatima, postati deo Hrvatske.

Prema slovenačkom novinskom portalu, premijer zemlje Janez Janša poslao je dokument u Brisel. Janša, međutim, poriče da je on autor.

Dodik je, za razliku od svojih kolega iz Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Daerovića, rekao da bi “mirno razdvajanje” RS bila najbolja opcija, ali naglasio je da to nije cilj zbog kojeg treba voditi rat.

Dodik, koji je takođe lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u RS, rekao je za ATV da taj papir nije obavezujući dokument, ali da su „svi iskoristili priliku da ga komentarišu“, kao i da „niko ne može sakriti činjenicu da se o tome sve više govori među evropskim strukturama.“

Dodik je rekao da je “lično posvećen tome da Republika Srpska postane nezavisna država” i da to neće skrivati, ali da ne želi da se “ljudi mobilišu za taj cilj i vode rat za njega”.

„Nikada nikoga nisam pozvao u rat, niti sam pokušao bilo šta učiniti s te tačke gledišta, ali uveren sam da će se BiH raspasti jer više niko u njoj ne želi živeti“, rekao je Dodik, tvrdeći da „nefunkcionalnost BiH vodi ka tome“.

“Ovde nema slobode za srpski narod dok Republika Srpska ne bude nezavisna”, naglasio je on.

Ali, portparol Evropske komisije Eric Mamer, odgovarajući na pitanja na današnjoj konferenciji za novinare, rekao je da zvaničnici EU nisu videli dokument o kome se poslednjih dana uveliko piše u medijima balkanskih zemalja.

“Stav EU po ovom pitanju je jasan. Protivimo se bilo kakvim promenama granica. Mislim da bismo to pitanje trebali potpuno zaboraviti. Koji god dokument došao, ako bi došao ili ne, naš stav po ovom pitanju je vrlo jasan”, rekao je Mamer.