BiH: Evroparlamentarci traže poseban paket pomoći za BHRT

BiH: Evroparlamentarci traže poseban paket pomoći za BHRT

Evropski parlamentarci su pozvali vlasti u BiH da razmotre donošenje posebnog paketa pomoći Sistemu javnog emitovanja (PBS) u BiH, koji će obezbediti postojanje ove važne demokratske institucije, posebno u kontekstu trenutne humanitarne krize izazvane pandemijom koronavirusa, navodi Udruženje BH Novinari.

U pismu upućenom članovima Predsedništva BiH, a koje potpisuje 19 zastupnika u Evropskom parlamentu, navodi se da je Javni RTV servis na nivou države (BHRT) odigrao ključnu ulogu tokom pandemije COVID-19, informišući građane o državnim merama i službenim objavama kriznih štabova kroz podršku delovanju medijskog poola i deleći izveštaje sa privatnim medijima, te obrazujući djecu i pružajući raznovrstan medijski sadržaj za sve grupe i segmente društva. To je, kažu poslanici u EP, doprinelo značajnom porastu publike BHRT-a i poverenja u ovog emitera. Međutim, poslanici EP upozoravaju na  pad prihoda ovog javnog servisa za 10 -20 % kao direktnu, ekonomsku posledicu pandemje.

„Prihod BHRT-a već je nedovoljan i zbog ostvarenog sporazuma sa samo jednim od tri elektrodistribucijska preduzeća u BiH, i to samo na teritoriji Federacije. Ova teška finansijska situacija se još više pogoršala drastičnim padom prihoda od oglašavanja tokom COVID-19 zbog odsustva sportskih događaja i krize. Trenutna situacija ozbiljno ugrožava postojanje BHRT-a i sposobnost emitera da društvu prenosi ono što je u njegovom delokrugu rada“, ističu evropski parlamentarci.

U saopštenju BH Novinara se dalje kaže da evroparlamentarci još jednom podsećaju na važnu ulogu javnih medijskih servisa za društvo i demokratiju,  naglašenu u različitim instrumentima Saveta Evrope i Amsterdamskog protokola Ugovora o Evropskoj uniji,  kao i u Preporuci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 1878 (2009) o finansiranju javnog informisanja, u kojoj se pozivaju države – članice Saveta Evrope da na nacionalnom (državnom) nivou ponovo potvrde „važnost javnog medijskog servisa da odgovori na svoje nacionalne ili regionalne zahteve kroz jasnu misiju, održivu strukturu i odgovarajuće dugoročno finansiranje utvrđeno na nacionalnom nivou“.

U obraćanju članovima Predsedništva BiH, evropski parlamentarci, predvođeni Tanjom Fajon iz Slovenije, još jednom podsećaju koliko je važna pomoć države u opstanku celog sistema javnog emitovanja u BiH, uključujući sva tri javna servisa –  BHRT, RTV FBiH i RTRS.