BiH: Federacija BiH primila 500 000 vakcina Sinofarm

BiH: Federacija BiH primila 500 000 vakcina Sinofarm

Potpredsednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Vesko Drljača, zamenik ambasadora Kine u BiH Miao Dake i vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić dočekali su na Sarajevskom aerodromu 500.000 doza vakcina Sinopharm iz Kine, koje je Federacija BiH kupila direktnom nabavkom od kineskog proizvođača.

Ovo je dosad najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u izveštaju agencije FENA.

“Radi se o realizaciji Ugovora koji je zaključen krajem jula direktno s proizvođačem Sinopharmom. Ovaj Ugovor za Federaciju ima poseban značaj i u to ime želim zahvaliti Kini i kompaniji Sinopharm. Takođe, čestitam Zavodu za javno zdravstvo FBiH,” kazao je Drljača.

Zamenik ambasadora Kine u BiH Miao Dake naveo da današnja isporuka, 500.000 doza, predstavlja znak prijateljstva između BiH i Kine, te opredjelenje Kine vakcinama kao globalnom javnom dobru.

“Samo pridržavanjem multilateralizma, jedinstva i saradnje možemo pobediti pandemiju. Kina će i dalje podržavati građane BiH u borbi protiv pandemije, te će pružiti pomoć u svojim mogućnostima. Želimo vam brzu pobedu nad pandemijom, mir i zdravlje,” kazao je Dake.

Današnja isporuka vakcina je plod dugih pregovora i pravnih i finansijskih aktivnosti koje je vodio Zavoda za javno zdravstvo FBiH sa Vladom Federacije BiH.

“U ovom prelomnom trenutku za Federaciju, nakon što je identifikovana delta varijanta SARS-CoV-2 virusa i kada beležimo blagi porast zaraženih, ova isporuka nam pruža sigurnost da ćemo u narednom periodu imati priliku nastaviti cepljenje stanovništva prema prioritetima, a posebno prema osobama koje imaju više od 60 godina,” istakao je vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.