BiH: Građani investirali u demokratsku budućnost, kaže Kavalec

BiH: Građani investirali u demokratsku budućnost, kaže Kavalec

Dok građani BiH čekaju zvanične izborne rezultate, šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorka Kathleen Kavalec, izrazila je zahvalnost biračima što su izašli da glasaju i tako investirali u demokratsku budućnost. Takođe je izrazila zahvalnost svim osobama koje su bile angažovane na biračkim mestima i omogućile neometano glasanje, posmatračima koji su pomogli da se obezbedi integritet izbora, te medijima na profesionalnom izveštavanju i objavljivaju pravovremenih i adekvatnih informacija široj javnosti.

„Čestitamo zvaničnicima kojima su glasači ukazali privilegiju i odgovornost da im služe i želimo im uspjeh u nastojanjima da odgovore na potrebe svojih zajednica. Jasno je da građani i građanke u BiH imaju velika očekivanja od izabranih zvaničnika da se fokusiraju na napredak svojih zajednica u interesu svih građana” istakla je Kavalec.

Iako nije bilo većih incidenata tokom izbora, Misija OSCE-a u BiH ukazuje na određena pitanja koja su uočena i koja izazivaju zabrinutost.

Odziv birača u BiH ostao je prilično nizak. Glasalo je samo oko 50% stanovništva, uzrok čemu je verovatno i pandemija COVID-19.

Što se tiče samog procesa, Misija je primetila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije prijavile brojne navodne neregularnosti na različitim biračkim mestima, uključujući i slučajeve u kojima posmatračima nije bilo dozvoljeno da uđu na biračka mjesta.

“Pozivamo Centralnu izbornu komisiju, tela za provođenje zakona i tužilaštva širom države da što pre reaguju. To je jedini način da se ponovo vrati poverenje u izborni proces u BiH”, kazala je ambasadorka Kavalec.

U nedjelju je ambasadorka Kavalec posetila Koaliciju “Pod lupom”, kako bi im izrazila zahvalnost na njihovom neprocenjivom doprinosu. Kolacija “Pod lupom” je rasporedila 2600 nezavisnih posmatrača širom BiH tokom izbornog dana. Prisustvo nezavisnih posmatrača je jedan od najboljih načina očuvanja integriteta izbora, navodi Misija OSCE u BiH u saopštenju za javnost.

“Nedozvoljavanje nezavisnim posmatračima da uđu u biračka mjesta je neprihvatljivo. Govorila sam o ovome na sastanku s Centralnom izbornom komisijom na izborni dan, i članovi CIK-a su se obavezali da će razmotriti ovu i ostale navodne neregularnosti”, dodala je ambasadorka Kavalec.

Misija OSCE-a u BiH još jednom izražava zahvalnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH na svim njihovim aktivnostima usmerenim ka obezbeđenju transparentnog i fer izbornog procesa, kao i na njihovoj spremnosti da reaguju na sve navodne pokušaje izborne prevare i izbornog inženjeringa.

Ambasadorka Kavalec je, takođe, podsetila službenike izborne administracije na značaj pravičnog i transparentnog procesa brojanja glasova i tabeliranja, kao ključnog koraka u zaštiti integriteta izbornog procesa i vraćanju poverenja građana i građanki u verodostojnost izbora.

Misija OSCE-a u BiH u saopštenju zaključuje da “ostaje partner lokalnih zajednica u radu na poboljšanju njihovog svakodnevnog života za dobrobit svih građana i građanki u BiH”.