BiH: Granična policija sprečava šverc duhana

BiH: Granična policija sprečava šverc duhana

Pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obaveštajno bezbednosne agencije BiH, danas, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora, Banja Luke, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH, realizuju operativnu akciju kodnog naziva „Šiša“.

I dalje se provode pretresi na 23 lokacije koje koriste osumnjičene osobe, osumnjičene pravne osobe, službenici UIOBiH, kao i privremeno oduzimanje dokumentacije iz službenih prostorija UIOBiH, s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za krivični postupak, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično delo „Udruživanje radi činjenja krivičnih dela“ iz člana 249. stav (2). KZBiH, a u vezi sa krivičnim delima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. KZBiH i krivičnom delom „Carinska prevara“ iz člana 216. KZBiH.

Navedene aktivnosti su usmerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti prilikom uvoza duhana za nargilu, kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko Međunarodnog aeodroma Sarajevo. Prilikom navedenih sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prevare, koje su omogućavane od strane službenika UIOBiH.

Navedenim nezakonitim aktivnostima budžet BiH oštećen je za više od 600. 000 KM, izbegavanjem plaćanja akcize.

Povodom realizacije ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da GPBiH u kontinuitetu poduzima mere i aktivnosti u sprečavanju svakog oblika prekograničnog kriminaliteta i koruptivnih radnji te ulaže sve svoje kapacitete u zaštitu državne granice.

„Ovim putem zahvaljujem pripadnicima Centralne kancelarije za istrage GPBiH na još jednoj uspešnoj akciji u nizu, kao i Upravi za indirektno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Obaveštajno –bezbednosnoj agenciji BiH na saradnji, a posebno Tužilaštvu BiH pod čijim nadzorom je realizovana ova operativna akcija“, kazao je direktor Galić.