BiH: Grčki ministar spoljnih poslova Dendias u službenoj poseti BiH

BiH: Grčki ministar spoljnih poslova Dendias u službenoj poseti BiH

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Grčke su vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, ali i sa značajnim prostorom za unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i spoljnotrgovinske razmene,  izjavila je danas u Sarajevu ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon susreta s ministrom spoljnih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom.

Dobre odnose dvije države, kako je dodala, potvrđuje niz potpisanih bilataralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, zaštite investicija, odbrane, saobraćaja, kulture, obrazovanja i nauke.

“Ti sporazumi su temelj koji odgovara našem budućem nastojanju za unapređenje saradnje, a verujem da će saradnja posebno da se nastavi u oblasti energetike,” navela je Turković.

Podsetila je da su proteklih godina u Sarajevu i Atini održani poslovni forumi BiH i Grčke, te izrazila interes i očekivanje da će se nastaviti održavati po završetku pandemije. Turković je rekla da je interes BiH da u budućnosti popravi spoljnotrgovinsku razmenu sa Grčkom koja trenutno ne zadovoljava očekivanja. U devet meseci 2020. uvoz iz Grčke je bio 85 miliona KM, a izvoz iz BiH 9,8 miliona KM. Navela je da je dodatni problem i pandemija Covid-19 zbog koje je ukupna spoljnotrgovinska razmena u ovom periodu bila smanjena čak za 56,7 posto.

“Duboko cenimo stavove Grčke da evropska perspektiva zemalja zapadanog Balkana treba biti prioritetna ne samo za te zemlje nego i za EU i u tom kontekstu za nas je izuzetno važna regionalna saradnja koja je nedavno ojačana potpisivanjem izjave o zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa,” navela je Turković.

Posebnu pažnju u današnjem razgovoru, kako je dodala, posvetili su krizi koja sve više opterećuje BiH, a kolegu Dendiasa je detaljno upoznala o trenutnoj situacijom u vezi s migranatima.

“Raduju nas posljednje poruke i potezi visokih znaničnika EU koji sve više razumeju ozbiljnost situacije i dele naše poglede na reševanje krize. Naš stav je da se EU mora još snažnije na različite načine uključivati u reševanje ovog problema, te da nije pošteno da samo dva kantona u Federciji BiH nose teret migrantske krize. Zbog toga, moj stav, kojeg ponavljem, jeste da se teret krize mora raspodeliti na celu zemlju, te da se što hitnije mora ojačati naša granica i spriječiti ulazak migranata,” kazala je Turković.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias je rekao da je tokom razgovora naglašena potreba jačanja bilateralnih odnosa u različitim oblastima. Osim o političkom dijalogu, prema njegovim rečima, razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje i u drugim oblastima, naročito kulture i obrazovanja.

Dendias je dodao da je obezbedila podršku za tri bolnice u BiH – Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo i Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci po 50 hiljada evra, te 30 hiljada eura Kliničkoj bolnici u Mostaru.

“Grčka neprestano podržava i posvećena je tome da se sve zemlje zapadnog Balkana pridruže porodici EU. Grčka je to učinila pre nekih 40 godna i mi se nadamo da će celokupan zapadni Balkan to uraditi. Nadamo se da ćemo uspeti da podržavamo BiH i region zapadnog Balkana ne samo kao Grčka, nego kao celokupna EU,” naveo je Dendias.

Takođe, kako je dodao, razgovarano je o regionalnom razvoju i potrebi dobrih međususedskih odnosa zasnovanih na principu prava.

“Grčka i BiH dele isti pristup jačanju naših odnosa,” zaključio je ministar Dendias koji je pozvao ministarku Turković u uzvratnu posetu.

Dendias se sastao i sa članovima Predsedništva BiH.