BiH: Guverner Centralne banke učestvovao u virtuelnom sastanku Kluba guvernera

BiH: Guverner Centralne banke učestvovao u virtuelnom sastanku Kluba guvernera

Centralna banka Rusije domaćin bila je 45. po redu sastanka Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, regiona Crnog mora i zemalja Balkana koji je održan 5. novembra, a kojem je putem video-linka prisustvovao guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić.

“Centralna tema ovog Kluba guvernera bila je rasprava o globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima u kontekstu pandemije COVID-19 virusa. Sastanak je otvorila guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiullina koja je i predsedavala sesijom. Zanimljiva izlaganja su imali predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i Narodne banke Kine. Koliki je bio udar krize potvrđuje činjenica da su G20 ekonomije samo tokom drugog kvartala ove godine doživjele pad BDP-a od 6,9%. Za poređenje, najveći pad zabeležen u jeku globalne finansijske krize iz 2008. godine bio je 1,6% (prvi kvartal 2009. godine),” saopštila je CBBiH.

Učesnici su zaključili da će biti teško predvideti konačni ishod, jer se mnoge zemlje suočavaju s novim valom slučajeva COVID-19, i u skladu s tim su primorani ponovno uvesti socijalna ograničenja koja će neizbežno dovesti do pada u uslužnom sektoru. Ipak, utvrđeno je da je kriza otvorila neke prilike, poput ubrzanog razvoja digitalnih plaćanja, cele industrije koja je vezana za rad od kuće, priliku za redizajniranje dosadašnjih lanaca snabdevanja, te mogućnost kreiranja razvojnih politika koje su ekološki prihvatljivije. Prema predviđanjima MMF-a, očekuje se da će se globalna ekonomija smanjiti za 4,4% u 2020., a zatim porasti za 5,2% u 2021. godini. Nakon porasta u 2021. očekuje se da će se rast na srednji rok stabilizovati na 3,5%.

Druga sesija bila je posvećena temi „Digitalne valute centralnih banaka: razlozi za i protiv“, gdje je rasprava bila fokusirana na moguće efekte njihovog uvođenja na monetarnu politiku i finansijsku stabilnost.

“S obzirom na globalne trendove u elektronskim plaćanjima i finansijskim tehnologijama, stalno smanjenje količine gotovine u opticaju i rast potražnje za efikasnijim prekograničnim plaćanjima, istraživanje perspektiva digitalnih valuta se pokazalo kao nešto čemu u budućnosti treba dati prioritet. Ipak, centralni bankari su se složili da su potrebne studije izvodljivosti izdavanja digitalnih valuta, ozbiljne analize koristi i rizika povezanih s njihovom upotrebom, kao i jasno razumevanje mandata centralnih banaka za izdavanje digitalnih valuta,” naglašava Banka.

Klub guvernera zemalja Centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana postao je izuzetno relevantna platforma za razmenu iskustava, ideja i najboljih praksi u mnogim poljima centralnog bankarstva. Njegovi članovi su guverneri centralnih banaka i drugi visoki zvaničnici iz sveta monetarne politike i finansija, a okupljaju se dva puta godišnje s ciljem razmene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje.