BiH: HDZ BiH očekuje dobar izborni rezultat

BiH: HDZ BiH očekuje dobar izborni rezultat

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je danas 30 godina od osnivanja HDZ-a svim članovima i simpatizerima ove stranke, naglasivši da je ona sačuvala sve vrednosti koje su postavili njeni osnivači da bi očuvali Hrvate kao narod u BiH, te da danas žele da stvaraju novi ambijent u grade evropski put BiH.

Čović je naveo da je HDZ BiH kroz Hrvatski narodni sabor ojačao zajedništvo i da danas ima 40.000 članova i jaku infrastrukturu, kao i da će na predstojećim lokalnim izborima pokazati svoju snagu.

“Naša ambicija je da ove godine u skladu sa sporazumom koji smo potpisali sa SDA završimo izmene izbornog zakonodavstva i obezbedimo legitimno predstavljanje naroda na svim nivoima. Želim da HDZ zajedno sa svim prijateljima gradi evropsku BiH”, —- izjavio je Čović novinarima nakon svečane sjednice Predsjedništva stranke.

On je podsetio da pregovori o izbornom zakonodavstvu sa SDA treba da počnu početkom septembra i da se završe za šest meseci, odnosno sedam dana pre održavanja izbora u Mostar.

Komentarišući mogućnost izmena Dejtonskog sporazuma, Čović je rekao da se to ne može dogoditi bez jasne dvotrećinske većine u Parlamentu BiH, ali da će zbog integracijskih potreba BiH morati da napravi brojne promene Ustava.

“Mi u tom pravcu želimo da tražimo rešenja za racionalnu evropsku BiH i da sačuvammo ravnopravnost, konstitutivnost i suverenost hrvatskog naroda kroz njihovo legitimno predstavljanje. Mislim da će trebati još dugo vremena da kreiramo naš evropski put kroz jasne evropske naznake”, rekao je Čović.

Govoreći o izborima u Mostaru, Čović je istakao da očekuje maksimalnu izlaznost, dodavši da se HDZ ozbiljno priprema za izborni dan.

“Već je krenula klasična kampanja, neskriveno se uključuju i verske institucije koje javno pozivaju ko s kim treba koalirati. To je sve priprema za dizanje temperature da izlaznost u Mostaru bude maksimalna. Verujem da ćemo doći do natpolovične većine u Gradskom veću Mostara u skladu sa izbornim pravilima gde stoji da maksimalno može biti 15 predstavnika jednog naroda, a najmanje četiri”, naglasio je Čović.