BiH: Hrvatski ministar spoljnih poslova zagovara promene Ustava BiH

BiH: Hrvatski ministar spoljnih poslova zagovara promene Ustava BiH

Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH i promjenu Izbornog zakona BiH kako bi se jamčilo da tri naroda i ostali građani biraju vlastite političke predstavnike na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, rekao je u ponedeljak u Mostaru ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Kako je prenela FENA, ministar Grlić Radman je dodao da mu je čast i zadovoljstvo što je danas na Univerzitetu u Mostaru održao predavanje o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, o tome što je Sporazum značio na početku i kakvi su rezultati tog sporazuma 25 godina od njegovog potpisivanja.

“Hrvatska daje iskrenu podršku i aktivno zagovara evroatlantski put BiH te joj je, kao članici EU-a, u interesu joj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, kojoj sam i sam prijatelj. Sva tri naroda Bosne i Hercegovine trebaju biti, i jesu konstitutivni i ravnopravni,” kazao je Grlić Radman u izjavi za novinare.

Dodao je kako su proteklih 25 godina pojedini delovi Daytonskog sporazuma “derogirani ‘puzajućim’ reformama” te da su te promene išle na štetu hrvatskog naroda u BiH.

“Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda i promenu Izbornog zakona, koja će za sva tri naroda i ostale građane Bosne i Hercegovine garantovati biranje vlastitih predstavnika na svim razinama vlast,” istakao je Grlić Radman.

Kada je u pitanju Predsedništvo BiH, Grlić Radman je istakao da je zamišljeno da u državnom predsedništvu sede predstavnici konstitutivnih naroda što, po njegovim rečima, sada nije slučaj.

“Želimo da se to promeni i da se poštuje duh Daytonskog sporazuma i njegove formulacije, kojim je i dogovorena budućnost Bosne i Hercegovine prije 25 godina. BiH je država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bošnjačkog, hrvatskog i srpskog. Želimo da politički lideri shvate vlastitu odgovornost u interesu ovih naroda i da se dogovore o budućnosti Bosne i Hercegovine, kao i da se promeni Izborni zakon koji ide na štetu hrvatskog naroda,” kazao je ministar Grlić Radman.

Ministar je ovom prilikom naveo i kako je “impresioniran aktivnostima koje provodi Univerzitet u Mostaru” (SUM).