BiH: Hrvatski premijer Plenković u poseti Mostaru

BiH: Hrvatski premijer Plenković u poseti Mostaru

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedeljak u Mostaru (BiH) da će “Hrvatska nastaviti zagovarati članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, a to uključuje obezbeđivanje ravnopravnosti naroda koji žive u zemlji”.

Posle sastanka predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je predsednik, i njene “sestrinske stranke” u Bosni i Hercegovini, HDZ BiH, Plenković je rekao da očekuje da će veze između BiH i Hrvatske u budućnosti ojačati i da će se preduzeti konkretni koraci kako bi se obezbedila ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Primetio je da mu je ovo prva poseta BiH nakon parlamentarnih izbora u njegovoj zemlji i da su glasači iz BiH obezbedili njegovoj stranci tri mesta u parlamentu.

“Pred Bosnom i Hercegovinom je “zanimljivo vrijeme” uoči lokalnih izbora u novembru”, rekao je Plenković, dodajući da je sastanak bio “deo intenzivne komunikacije” koja traje između HDZ-a u Hrvatskoj, Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a u Bosni i Hercegovini. Jedno od ključnih pitanja o kojima se razgovaralo bila je jednakost naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, kao i problemi koji usporavaju zemlju na putu ka članstvu u EU, rekao je Plenković.

„Nastavićemo da radimo što je više moguće na ovim pitanjima, uprkos svemu što usporava COVID-19. I dalje ćemo služiti kao zagovornici Bosne i Hercegovine, posebno Hrvata koji tamo žive, u Evropi“, rekao je Plenković.

Tokom posete Mostaru, susreo se sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji ga je informisao o predstojećim lokalnim izborima i načinu na koji stranka namerava da osvoji mesta gradonačelnika u gradovima u kojima Hrvati predstavljaju većinu.

“Posebno sam ga obavestio o Mostaru, gdje ćemo napokon imati gradsko veće i gradonačelnika nakon 12 godina”, rekao je Čović.

Dodao je da je obavestio Plenkovića o sastanku koji će imati sa šefom druge vladajuće stranke u Mostaru, Stranke demokratske akcije (SDA), Bakirom Izetbegovićem, te da se nada da će pitanje promena u Izbornom zakonu zemlje biće uskoro biti rešeno.

„Sretan sam što Vlada Republike Hrvatske ima tako veliko razumevanje za situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi s odnosima dveju sestrinskih strana“, rekao je Čović.