BiH i Crna Gora imaju puno prostora za saradnju

BiH i Crna Gora imaju puno prostora za saradnju

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem i potpredsednikom Spoljnotrgovinske komore te zemlje Ahmetom Egrlićem.

Predsednik Golubović je predstavio aktivnosti Komore na kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, promociji privrede na sajmovima i poslovnim forumima. Ukazao je na veoma dobru međudržavnu i ekonomsku saradnju Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Od obnove crnogorske nezavisnosti Bosna i Hercegovina je investirala 125 miliona evra. Ove su godine investicije iz vaše zemlje najveće i iznose više od 30 miliona eura,” kazao je Golubović.

On je posebno istakao izuzetno kvalitetnu saradnju sa Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru komorskih asocijacija.

Tokom razgovora je razmotrena mogućnost da ove komore, početkom 2020. godine, organizuju forum privrednika dve države, koji bi povezao proizvođače nameštaja iz BiH sa investitorima u hotelsku industriju Crne Gore.

“Prostor za intenzivniju saradnju naših privrednika sigurno postoji i uveren sam da bi tome doprinelo organizovanje poslovnog foruma,” kazao je ambasador Jukić.

Potpredsednik Komore BiH Ahmet Egrlić je ocenio da je inicijativa ambasadora o održavanju poslovnog foruma na fonu razgovora predsednika asocijacija privrednika, te da će odmah po povratku u Sarajevo inicirati organizovanje ovog skupa. Prema njegovim rečima, opremanje hotela nameštajem je veoma dobra tema poslovnih susreta.

“Ovde se realizuju značajni projekti u turizmu i želimo da upoznamo investitore sa kapacitetima naše industrije namještaja,” rekao je Egrlić.

Najavljeno je da će crnogorski privrednici učestvovati u radu međunarodne Konferencije o digitalizaciji koja će 2020. godine biti organizovana u Sarajevu, te da će tom prilikom biti razmotrena mogućnost razvoja zajedničkih IT proizvoda./ibna