BiH i Srbija razmatraju zajedničke protivmere protiv Kosova

BiH i Srbija razmatraju zajedničke protivmere protiv Kosova

Ministri trgovine trgovine BiH i Srbije, Mirko Šarović i Rasim Ljajić,sastali su se u Sarajevu kako bi razmotrili zajedničke protivmere protiv Kosova, šest meseci nakon što je nametnulo 100% tarife na uvoz iz ove dvije zemlje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, izjavio je da je od uvođenja kosovskih tarifa prošlo šest meseci i da nije postignut nikakav napredak ka njihovom ukidanju.

“Razgovarali smo o daljim koracima i mogućnosti koordinacije određenih akcija na isti način na koji se primenjuju diskriminatorske mere u istom opsegu i na isti način u obe zemlje”, rekao je Šarović nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, izvoz iz BiH na Kosovo dramatično je opao u proteklih šest meseci, posebno u prva četiri meseca 2019. godine.

“U prva četiri meseca BiH je izvezla robu u vrijednosti od samo 500 hiljada evra, iako je u prva četiri mjeseca 2018 taj iznos je bio veći od 19 miliona eura. U poslednjih šest meseci BiH je ukupno izvezla manje robe u vrijednosti od 27 miliona eura, što je smanjenje izvoza za 97 posto. Nema dobavljača iz BiH koji bi mogao izvoziti u takvim okolnostim “, kazao je Šarović.

On je naglasio da nakon samita lidera zapadnog Balkana, obje zemlje moraju poduzeti kredibilne aktivnosti.

“Razmotrićemo mogućnost uvođenja protivmera za Kosovo, a tražili smo angažovanje Evropske komisije da radi na hitnoj reformi regionalne zone slobodne trgovine. CEFTA je  u najvećoj krizi do sada”, zaključio je Šarović.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije u Vladi Srbije, Rasim Ljajić, rekao je da su tarife koje je uvelo Kosovo izazvale veliku ekonomsku i političku štetu.

“Ekonomsku za BiH i Srbiju i političku za čitav region. Prodaja robe Kosovu je zaustavljena. Najveću štetu pretrpela su mala i srednja preduzeća u Srbiji, a sada se suočavaju sa činjenicom da ne mogu pronaći alternativno tržište,” rekao je on.

On upozorava da će ekonomije BiH i Srbije izgubiti tržište na Kosovu, jer su ih sada zamenili drugi igrači.

“Albanija je povećala izvoz za 100 odsto na Kosovu, Slovenija za 54 odsto, Hrvatska za 78 odsto. Sve to govori da su susedne zemlje iskoristile ovu situaciju. Ali, Kosovo je takođe veliki gubitnik jer plaćaju skuplje robe,“ rekao je Ljajić.

On je naglasio da postoji velika odgovornost Evropske komisije i da će tražiti modalitete za dalju saradnju.

Pored toga, dva ministra su iskoristila sastanak da bi razgovarali o trgovinskim odnosima i pitanjima saradnje sa Turskom u okviru trilaterale Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.