BiH: Incidenti u migrantskom kampu Blažuj

BiH: Incidenti u migrantskom kampu Blažuj

Dve osobe su povređene a nekoliko ih je uhapšeno nakon velikih nemira koji su u sredu uveče buknuli u Centru za prihvat migranata u Blažuju, kod glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva.

Navodno je povređen i jedan od službenika Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Prema saopštenju policije, oštećeno je više službenih vozila policije, vozila IOM, te prostorije privremenog prihvatnog centra, kompjuterska i kancelarijska oprema koja je smeštena u tom centru, vlasništvo IOM-a.

Policija je u sredu oko 20 sati obaveštena da je došlo do tuče i okupljanja više osoba azijskog porijekla – migranata u krugu migrantskog centra u Blažuju.

“Na mjesto događaja je upućeno više patrola policije kao i pripadnici Centra za policijsku podršku s ciljem uspostavljanja javnog reda i mira koji je bio narušen,” rekli su u sarajevskoj policiji.

Pripadnici policije rade na utvrđivanju i razjašnjavanju svih okolnosti pod kojima je došlo do nasilničnog ponašanja, povreda, napada na policijske službenike, krađa i oštećenje tuđe stvari.

Uzroci incidenta se još utvrđuju a nezvanično postoje dve verzije. Jedna je da su se u kampu sukobile grupe sunit i šiita jer je jedan Iranac “uvredio poslanika Muhameda”. Prema drugoj verziji, nemiri su počeli kada su sužbenici IOM pokušali premestiti u drugi kamp jednog migranta koji je vođa nasilničke grupe.

Problem sa migrantima i izbeglicama u BiH je sve veći i niko ne zna koliki je stvarni broj onih koji se trenutno nalaze na teritoriji države. Evropska unija zahteva da se migranti rasporede na celoj teritoriji BiH a ne samo u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu. Međutim, ovakvim idejama se protive vlasti u Republici Srpskoj i nekim od kantona u Federaciji BiH gde su Hrvati većinski narod. EU je do sada dala preko 85 miliona evra organizacijama koje se brinu o migrantima i izbeglicama ali njihov status je još uvek na ivici humanitarne katastrofe.