BiH: Incko je podneo ostavku, Schmidt imenovan za novog visokog predstavnika

BiH: Incko je podneo ostavku, Schmidt imenovan za novog visokog predstavnika

Nakon dugih 12 godina službe na mestu šefa Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, austrijski političar Valentin Inzko podneo je ostavku, otvorivši mogućnost za imenovanje naslednika, njemačkog političara Christiana Schmidta.

Razvoj događaja, u ovom slučaju, bio je očekivan, ali ipak iznenadan, jer imenovanje nije trebalo da se dogodi još najmanje nekoliko nedelja. U poslednjih nekoliko meseci mediji su spekulisali da će Inzko završiti svoju misiju u BiH i da će Schmidt preuzeti dužnost, ali ne pre leta. Međutim, Upravni odbor Saveta za implementaciju mira održao je sastanak u četvrtak kako bi zvanično izvršio ovu promenu.

“Ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC SB) formalno su imenovali Christiana Schmidta za sledećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon njegove kandidature koju je predložila Nemačka”, saopštila je u četvrtak popodne Kancelarija visokog predstavnika.

„SB PIC raduje se saradnji sa g. Schmidtom kada preuzme dužnost visokog predstavnika 1. avgusta 2021. godine, nakon što ostavka g. Valentina Inzka stupi na snagu“, navodi se u izjavi.

SB PIC-a zahvalio se Nemačkoj na inicijativi i uveren je da će g. Schmidt ubrzati završetak agende 5 + 2 i doprineti stabilnosti u BiH obezbeđujući dosledno provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je rat završio u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

SB PIC takođe je primetio da ova odluka dodatno naglašava njihovu posvećenost teritorijalnom integritetu BiH.

OHR će obavestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

„Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na dugogodišnjoj izvanrednoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i bezbednosti i stabilnosti u BiH u proteklih 12 godina.

U saopštenju se dodaje da se Ruska Federacija nije složila sa ovom odlukom. Ranije je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao medijima da je Rusija protiv novih imenovanja na položaj visokog predstavnika i da treba zatvoriti OHR. Izjavio je da je Incko sam odlučio da ne koristi “bonska oblaštenja” koja visokom predstavniku daju mogućnost da menja postojeće i nameće nove zakone. Takođe, kako je izjavio Kalabuhov, Incko je samo posmatrao šta se događa bez ikakvih akcija.

Prema bivšem visokom predstavniku Christianu Schvartz Schillingu, to bi moglo da se promeni i Schmit će ova ovlaštenja koristiti.

„Sigurno će koristiti bonska ovlaštenja, ali u izmenama zakona ako su loši. [Koristiće ih] u smislu ukidanja blokade. Ako se pokuša zakonski urediti situacija sa genocidom u Srebrenici tako da se on ne veliča, tako da se ne veličaju ratni zločinci kako se ne bi raspravljalo o presudama, takve situacije zahtevaju upotrebu bonskih ovlašćenja“, rekao je bivši visoki predstavnik za N1.