BiH: Inzko podnosi Izveštaj o situaciji u BiH

BiH: Inzko podnosi Izveštaj o situaciji u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas će na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN-a podneti Izveštaj o situaciji u BiH.

Kao i obično, lokalni političari su na različite načine prihvatili stavove izražene u Izveštaju. Incko je kritikovao sve njih, ali, opet, najveća kritika upućena je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Incko je rekao da ga “posebno zabrinjavaju odnosi među političkim liderima u Bosni i Hercegovini, koji su sve više antagonistički i neproduktivni. Između ostalog, nastavljaju se pretnje secesijom, blokade na državnom i federalnom nivou i previše nefleksibilnosti na određene pozicije, od kojih nijedna ne doprinosi pomeranju zemlje napred ili poboljšanju života njenih građana“.

“Izuzetno različite pozicije takođe ometaju sposobnost zemlje da se efikasno nosi sa bezbednosnim i humanitarnim aspektima sve većeg priliva izbeglica i migranata koji ulaze u zemlju pokušavajući da pređu u Evropsku uniju. Dok je Federacija generalno domaćin najvećem broju izbeglica i migranata, Republika Srpska i dalje odbija uspostavljanje prihvatnih centara na svojoj teritoriji, a takođe je aktivno prevozila pojedince koje identifikuju kao izbeglice ili migrante na međuentitetsku graničnu liniju. Vlasti na državnom nivou traže sredstva da vrate one koji su stigli ilegalno, i dalje nastavljajući da ispunjava svoje obaveze prema međunarodnom i nacionalnom pravu“, rekao je Incko.

Kao poseban problem naglasio je činjenicu da rezultati opštih izbora održanih u oktobru 2018. još uvek nisu u potpunosti primenjeni. Nova vlada Federacije, rekao je Inzko u Izveštaju, nije imenovana više od dve godine, a vlada Federacije iz prethodnog mandata još uvek radi, zajedno s prethodnim predsednikom i potpredsednicima Federacije; isto vredi i za vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu 10. Pored toga, predsednik Federacije i dalje blokira imenovanje sudija za popunu upražnjenih mesta u Ustavnom sudu Federacije.

Incko je takođe izjavio da „Vlada Republike Srpske nastavlja da uskraćuje mojoj kancelariji pristup službenim informacijama i dokumentima kako je predviđeno članom X Opšteg okvirnog sporazuma za mir i Aneksom 10 Sporazuma, koji obavezuje sve vlasti u Bosni i Hercegovini da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. Ponovljeni pozivi Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, podsećajući vlasti Republike Srpske na njihove obaveze u vezi s tim, do sada nisu imali uticaja “.

„Vlasti Republike Srpske predvođene SNSD-om uporno su pozivale na opoziv prethodnih reformami i obnavljanje takozvanog„ izvornog Dejtona“, istovremeno pojačavajući svoju retoriku protiv Severnoatlantskog saveza i Evropske unije tr preteći blokiranjem reformi i drugih aktivnosti vezanih za pristupanje a koje su neophodne da bi Bosna i Hercegovina napredovala na svom evroatlantskom putu“, naglasio je Incko

U izveštaju, srpski član Predsedništva BiH i lider najveće srpske stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, pomenut je 21 put, između ostalog, u kontekstu loših odnosa u Predsedništvu; izazova suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nadležnosti i institucije Bosne i Hercegovine; retorika o ratnim zločinima, veličanje ratnih zločinaca. S druge strane, lider Hrvatske demokratske zajednice, Dragan Čović, spomenut je pet puta, a lider Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović šest puta.