BiH: Italijanska novinarka pokušala ilegalne migrante prošvercovati u Hrvatsku

BiH: Italijanska novinarka pokušala ilegalne migrante prošvercovati u Hrvatsku

Italijanska novinarka, identifikovana kao Paola L., koja je pratila grupu italijanskih evropskih poslanika tokom posete Hrvatskoj, učestvovala je u pokušaju organizovanja nekoliko migranata koji su ilegalno prešli hrvatsku granicu iz Bosne i Hercegovine, potvrdila je u utorak za Hinu granična policija BiH.

Novinarka je uhvaćena 30. januara tokom policijske patrole na bh. strani granice u blizini sela Bosanska Bojna.

Savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann rekao je da je policija potvrdila da je novinarka imala dozvolu da bude u BiH i da je rekla da je bila u kontaktu sa italijanskim kolegama koji su pratili posetu italijanskih evropskih poslanika do Hrvatske i pograničnog područja.

“Novinarka je zatražila od granične policije BiH da dozvoli grupi ilegalnih migranata da uđu u Hrvatsku kako bi poslanici mogli videti kako se hrvatska policija odnosi prema njima”, rekao je Hoffmann.

Granična policija BiH odbila je zahtev i upozorila novinarku da krši propise boravkom u pograničnom regionu i zatražila da se udalji, što je učinila da bi se kasnije vratila u društvu 11 ilegalnih migranata iz Avganistana koji su bili registrovani u BiH.

Policija ih je sprečila da pređu granicu i vratila u prihvatni centar za migrante u Velikoj Kladuši.

Hoffmann je objasnio da je istraga još uvek u toku i nije isključio mogućnost da će novinarka biti optužena zbog ovog događaja.

Četvorica italijanskih poslanika iz reda socijalista i socijaldemokrata, Pietro Bartolo, Brando Benifei, Pierfrancesco Majorino i Alessandra Moretti, u pratnji grupe novinara, prošle sedmice su otišli ​​u pogranično područje Hrvatske i BiH, rekavši da žele proveriti kako se hrvatska policija odnosi prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju da pređu granicu.

Hrvatska granična policija zaustavila ih je kada su pokušali da pređu granicu na ilegalnom mestu.