BiH: Izbori odloženi a političke igre se nastavljaju

BiH: Izbori odloženi a političke igre se nastavljaju

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuća stranka u Republici Srpskoj i vodeća srpska stranka u Bosni i Hercegovini (BiH), uputiće žalbu državnom Ustavnom sudu u vezi sa odlukom Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH)o odlaganju lokalnih izbora za 15. novembar. Ranije je CIK BiH zakazao lokalne izbore za 4. oktobar.

CIK BiH odgodio je izbore zbog nepostojanja dogovora države i entiteta o finansiranju izbornog procesa. Iz CIK BiH kažu da je 7. maja, kada su raspisani lokalni izbori, počeo zakonski rok od 15 dana tokom kojih su nadležne institucije morale da obezbede sredstva za sprovođenje izbora.

“S obzirom da je navedeni rok istekao i da sredstva nisu obezbeđena, Centralna izborna komisija BiH primenila je odredbe Izbornog zakona BiH”, navodi se u saopštenju CIK-a BiH.

Od prvih signala da bi izbori mogli biti odgođeni, SNSD je bio protiv ove ideje smatrajući da je sastav CIK BiH nezakonit i da članovi nisu izabrani u skladu sa zakonima. Ali, nakon saopštenja CIK-a BiH, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je da “odlaganje izbora nije problem, već nepoštivanje zakona”.

“Oni su mogli odložiti izbore minimum sedam i maksimalno 30 dana. Iniciraćemo ocenu ustavnosti i zakonitosti poslednjeg čina CIK-a. Sigurno je da to nije u skladu sa zakonom i u tom slučaju, rezultati izbora mogu biti nepriznati”, rekao je Petrović.

Za Misiju OSCE-a u BiH nedostatak finansiranja je političko pitanje. U nedavnom saopštenju za javnost Misija kaže da žali zbog izjava člana Predsedništva Milorada Dodika (lidera SNSD-a) i predsednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) dr Dragana Čovića zbog njihovog nepoštovanja demokratskih standarda koji se odnose na održavanje izbora.

“Uslovljavanjem odobrenja resursa potrebnih za održavanje izbora zasnovanih na političkim sporovima oko sastava Centralne izborne komisije, vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcionisanje demokratije. Ometanjem izbora na ovaj način bi se narušilo političko pravo svih građana BiH. To bi bilo u suprotnosti sa opredelenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizuje i održava izbore u skladu sa međunarodnim obavezama i standardima, uključujući obaveze OSCE-a”, naglasila je ranije Misija.

Misija poziva sve strane da izbegavaju politizovanje pitanja CIK-a. U saopštenju se naglašava da instituciju trebaju činiti visoko kvalifikovane i nepristrasne osobe koje su po zakonu dužne nadgledati provođenje Izbornog zakona BiH na potpuno nezavisan i nepristrasan način.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH podseća sve relevantne organe, uključujući Savet ministara, Predsedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatno finansiranje izbora.

“To bi omogućilo CIK-u da sprovede sve neophodne pripreme za provođenje i održavanje lokalnih izbora glatko i pravovremeno, s ciljem da se građanima u BiH omogući da garantuju svoja prava po Ustavu BiH. Od presudnog je značaja da institucije na svim nivoima u potpunosti sarađuju s CIK-om kako je to zakonski potrebno za obavljanje ove osnovne demokratske funkcije u BiH”, naglasio je OHR./ibna