BiH: Izborne reforme u središtu interesa EU i SAD-a

BiH: Izborne reforme u središtu interesa EU i SAD-a

Zvaničnici SAD i Evropske unije nastavili su u ponedeljak razgovore o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini na sastanku sa parlamentarcima okupljenim u Međuagencijskoj radnoj grupi zaduženoj za promene Izbornog zakona.

Matthew Palmer, američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan koji se u nedelju sastao sa političkim liderima, rekao je nakon sastanka sa radnom grupom da je neophodno pozvati civilni sektor i Centralnu izbornu komisiju da im se pridruže kako bi mogli da rade zajedno i poboljšati pravičnost i transparentnost izbora pre sledećeg izbornog ciklusa.

Sastanak, koji su on i direktorica Evropske službe za spoljne poslove za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelina Eichhorst imali danas sa radnom grupom, ocenio je uspešnim.

„2021. godina je godina za promene. Neophodno je sprovesti ustavne reforme kako bi se omogućila primena svih relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i poboljšala primena izbornog procesa“, rekao je on.

Potrebne su mnoge promene, rekao je, a jedna od njih je transparentnost izbora.

„Pozivamo međuagencijsku grupu da angažuje profesionalce u smislu Centralne izborne komisije i civilnog sektora, kako bi se poboljšala pravičnost i transparentnost za sledeće izbore“, rekao je američki diplomata.

Eichhorst je izjavila da su razgovarali o suštinskim pitanjima, možda ne na nivou tehničkih detalja, ali su se svakako dotakli važnih pitanja, „shvatajući da smo u svom radu uglavnom navikli na različite političke stavove“.

„Ovom prilikom razgovarali smo o pitanjima koja su od suštinskog značaja i koja mogu značajno promeniti život građana u BiH. Naša današnja poseta pokazatelj je snažne posvećenosti EU i SAD-a Bosni i Hercegovini, njenom napretku, koracima na evropskom putu ka punopravnom članstvu u EU, tj. opštoj integraciji celog regiona jugoistočne Evrope“, rekla je Eichhorst.

To je, dodala je, nešto na čemu ćemo zajedno raditi kroz reforme.

„Reforme su možda reč koju ste do sada čuli toliko puta. Sada je poslednje vreme da to više ne bude puka fraza, već da postane nešto konkretno“, rekla je Eichhorst.

Dodala je da 2021. predstavlja stvarnu priliku za važne korake napred i napredak kada su u pitanju reforme ustavnog i izbornog zakonodavstva koje bi trebale biti u skladu sa mišljenjem Evropske komisije i evropskim standardima.

Prema njenim rečima, jedna od važnih tema bila je određivanje datuma kada bi stručnjaci mogli konkretno da se sastanu i počnu raditi na sprovođenju presuda, ne samo „Sejdić-Finci“ i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava, već i presuda Ustavnog suda BiH, koja bi u završnici eliminisala diskriminaciju iz ustavnih i drugih odredbi.

Ponovila je da Sjedinjene Države i Evropska unija imaju zajednički stav o tekućim pitanjima u BiH.

Članovi Predsedništva BiH takođe su izrazili svoja mišljenja o ovom pitanju, ali više liče na spisak želja nego na nešto što se može provesti. Srpski član Milorad Dodik rekao je da je moguće promeniti zakone na način da jedna osoba sedi u stolicama predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH. Za druga dva člana, Šefika Džaferovića (Bošnjak) i Željka Komšića (Hrvat), „asimetrični model“ za izbore članova Predsedništva BiH nije prihvatljiv.