BiH: Izetbegović ogorčen zbog sastanka Vučić-Dodik-Čović u Beogradu

BiH: Izetbegović ogorčen zbog sastanka Vučić-Dodik-Čović u Beogradu

Ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “prijateljskim susretom” nije ni najmanje prijateljski dočekano u BiH, bar što se tiče bošnjačkih, ali i dela hrvatskih, političkih stranaka.

Reakcije Bošnjaka na sastanak Vučića sa srpskim članom Predsedništva BiH i liderom SNSD kao najveće stranke u Republici Srpskoj, Miloradom Dodikom, te predsednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH, Draganom Čovićem, jako liče na one nakon sastanka istog BiH para sa Miroslavom Lajčakom, ali i Dodika sa predsednikom i premijerom Hrvatske, Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem. Ogorčen što nije i on pozvan na beogradski “parti”, predsednik bošnjačke SDA, Bakir Izetbegović, rekao je da “trenutni odnos zvaničnog Zagreba i Beograda nije dobar prema Bosni i Hercegovini, posebno u godini koja obeležava 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Oni to ne bi trebali raditi, već bi trebali uključiti sve tri strane u sve razgovore i državu BiH, njene strukture i hijerarhiju treba poštivati”, naglasio je Izetbegović.

Da je pozvan da prisustvuje tom sastanku, kaže da bi mu se odazvao i da bi se uvijek odazvao takvim pozivima, posebno zato što smatra da slika BiH mora biti trodimenzionalna, a kada je i sam otišao u Zagreb za sastanak, bio je uveren da već ima previše jednostrane priče.

„Ako bismo udovoljili zahtevima hrvatske strane, ojačali bismo alate i mehanizme pomoću kojih bi oni mogli zauvek raditi ono što rade sada. To znači da ne postoji imenovanje Vlade FBiH bez objašnjenja ili popunjavanja Ustavnog suda FBiH i da oni biraju koji će zakoni biti usvojeni. Želimo sačuvati demokratiju, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne može u potpunosti poništiti volju većine Predstavničkog doma, a to se upravo sada događa“, podvukao je Izetbegović.

Dok je Vučić sastanak nazvao “razgovorom između prijatelja”, Čović je rekao da je bio “prijateljski”. Odgovarajući na pitanje o negativnim reakcijama iz Sarajeva i tvrdnji da je formiranje srpsko-hrvatskog udruženja u toku, Čović je rekao da takve ocene neće komentarisati, jer su uobičajene.

„Da se ​​nismo sastali, neki bi se žalili zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu, neki su komentarisali zašto smo baš mi išli u Zagreb, a ne neko drugi. Procena je bila da ćemo se naći i razgovarati i ja se u to ne mešam, niti mi smeta što da li su to predsednik Vučić i kolega Izetbegović ili neko drugi”, rekao je Čović.

Sasvim je sigurno da Dodik i Čović neće jednostavno prestati da se zajedno sastaju sa raznim sagovornicima, sviđalo se to Izetbegoviću ili ne. Takođe, činjenica je da bi Izetbegović sam trebao da se zapita zašto njega ne zovu.

Odgovor se krije u njegovim rukama a ne kod nekog drugog.