BiH: Izvoz mesa u Tursku se nastavlja, kaže ministar Košarac

BiH: Izvoz mesa u Tursku se nastavlja, kaže ministar Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je podršku nastavku spoljnotrgovinskog prometa BiH sa Turskom nakon što su dve domaće kompanije potpisale ugovore o izvozu mesa na tursko tržište, saopšteno je iz Ministarstva. Prve isporuke u Tursku očekuju se u narednoj sedmici.

“Predstavnici turske kompanije ‘Tareks’ informisali su nas da su sklopili ugovore o uvozu mesa iz BiH sa firmama ‘ZP-komerc’ iz Bijeljine i ‘Šišović’ iz Rakitnog, na osnovu kojih će ovaj aranžman sa Turskom biti nastavljen. Turski inspektori već su na terenu, tako da se prve isporuke u Tursku očekuju tokom naredne sedmice,” rekao je ministar Košarac.

Podsetio je da se zahtev prema turskoj strani odnosio na povećanje broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unapređenja izvoza s aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta.

Izrazio je nadu da će u predstojećem periodu u posao sa Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija koje se bave klaoničarskom delatnošću i koje su certifikovane od  Turske, pri čemu će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje.

“Od početka mandata zagovaram ravnopravnu zastupljenost i uključenost kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH u posao izvoza mesa na tursko tržište. Čvrsto sam opredeljen za istrajnost u takvoj politici jer je apsolutno neprihvatljiva prethodna praksa u kojoj su pojedinci imali povlašten položaj i ostvarivali monopol na tržištu,” rekao je Košarac.

Podsećajući na zahtev turskoj strani za povećanje iskorištenosti kvota za izvoz mesa na tržište ove zemlje, ministar je istakao da bi ostvarivanje ovog cilja značilo značajno povećanje robne razmene između BiH i Turske, što bi domaćim proizvođačima omogućilo veći plasman roba i veću participaciju u spoljnotrgovinskoj razmeni.

“Izvoz mesa u Tursku posebno je značajan u uslovima aktuelne epidemiološke situacije i borbe sa posledicama koronavirusa na ukupni poljoprivredni sektor, uzimajući u obzir ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum,” naglasio je ministar Košarac.

On je poručio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kontinuirano radi na obezbeđivanju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, ceneći da time u značajnoj meri doprinosi očuvanju i zaštiti domaće proizvodnje, kao i nastavku poslovnih aktivnosti izvozno orijentisanih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH.