BiH: Izvoznici u problemima zbog novih mera u EU

BiH: Izvoznici u problemima zbog novih mera u EU

U prvih devet meseci ove godine, Bosna i Hercegovina je zabeležila izvoz manji za 1,1 milijardu KM u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine za devet meseci 2020. godine iznosio je 7,8 milijardi KM, ali mnoge zemlje Evropske unije ponovo uvode restriktivnije mere, što može biti novi problem izvoznicima iz Bosne i Hercegovine, koji su već zabeležili ogromne gubitke.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu kako je ekonomija BiH u trećem kvartalu zabilježila blagi oporavak, ali da nove mere u evropskim državama ponovo izvoznicima stvaraju nesigurno atmosferu.

“Posledica trenutnih događanja i neizvesnost koja preti našim izvoznicima je nemogućnost planiranja poslovanja već u kratkoročnom periodu, što je veliki problem s obzirom na mogućnosti finansiranja”, rekli su iz STK.

Probleme, kako ističu, imaju apsolutno svi. Drumski, železnički i vazdušni saobraćaj beleže velike gubitke, a procenti pada prihoda, ukoliko se i dalje budu donosile rigorozne mere, mogu biti veći. Kako navode, najveći problem našim izvoznicima trenutno predstavljaju brojne sanitarne i medicinske kontrole koje su u mnogim državama pooštrene.

“Za šest meseci ove godine broj prevezenih putnika manji je za skoro 83% u odnosu na prošlu godinu, a broj aerodromskih operacija pokazuje pad od 77,8%”, saopšteno je iz STK za Klix.ba.

Za razliku od zemalja Evropske unije, problema sa zemljama regiona trenutno nema te se izvoz u ove države odvija bez većih poteškoća.

Ogroman administrativni aparat države u ovoj situaciji predstavlja veliki problem u olakšavanju izvoznih procedura i donošenju adekvatnih mera.

“Mnogo puta se naše inicijative i molbe izvršavaju s velikim zakašnjenjem zbog administrativnog sistema BiH”, navode iz STK te poručuju kako su do sada uputili 40 inicijativa vezanih za izvoznike, a da su od tog broja 33 usvojene.