BiH je napravila značajan napredak u poslednjih nekoliko meseci

BiH je napravila značajan napredak u poslednjih nekoliko meseci

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas u Sarajevu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera sa kojim je razgovarao o nizu aktuelnih tema i putu BiH ka Evropskoj uniji.

Tokom sastanka je konstatovano da je Bosna i Hercegovina u poslednjih nekoliko meseci postigla značajan napredak u reformskim procesima i ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istaknuto je da je pokrenuto rešavanje većeg broja od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te da bi veliki deo njih do jeseni mogao biti ispunjen.

Posebno značajnim je ocenjen sporazum o Mostaru, uz konstataciju da je to primjer kako se zajedničkim angažmanom i političkim kompromisom mogu prevazilaziti prepreke.

Sporazum o Mostaru, kao i angažman ad hoc grupe Predsedništva BiH, navedeni su kao inicijalni momenti za ubrzanje reformi, koje će u krajnjem dovesti do dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine i otpočinjanja pregovora s Evropskom unijom.

Razgovarano je i o aktivnostima koje se preduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa i podršci koju EU pruža Bosni i Hercegovini.

Deo razgovora je posvećen i migrantskoj krizi, a sagovornici su ocenili da je potrebno što pre završiti imenovanje Selme Cikotića za ministra bezbednosti BiH.

Predsedavajući Džaferović zahvalio je ambasadoru Sattleru i najvišim funkcionerima EU za učešće u obeležavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, te za podršku koju EU pruža radu Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica.